Čekajući licence, ali i konačni rasplet: Hoće li bh. klubovi biti nositelji na eurosceni?

Do kraja je pet kola

Čekajući licence, ali i konačni rasplet: Hoće li bh. klubovi biti nositelji na eurosceni?

A. Čaušević

Prvostepena komisija za licenciranje klubova svoj sastanak je održala 4. maja i još uvijek nema zvaničnih informacija koji klubovi su dobili zeleno svjetlo za nastup u Premijer ligi, odnosno u UEFA-in takmičenjima. 

Do kraja sezone je ostalo još pet kola te obzirom na stanje u vrhu tabele još uvijek je sve otvoreno. Sedam klubova je, barem matematički, još uvijek u borbi za izlazak na euroscenu te će sasvim sigurno biti neizvjesno do samog kraja.

I dok se čekaju licence za UEFA-ina takmičenja i konačan rasplet u izuzetno uzbudljivoj sezoni već se može razmišljati i o mogućem statusu bh. klubova tokom žrijeba za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu.

Premijer liga će i u novoj sezoni imati četiri predstavnika na međunarodnoj sceni. Prvak će u prvo pretkolo Lige prvaka, dok će preostala tri tima u prvo pretkolo premijernog izdanja Konferencijske lige.

Pet kola prije kraja Sarajevo je najbliže tituli sa 56 bodova. Dojam je da Bordo tim trenutno najviše mogu ugroziti Borac (54) te Velež (52), dok bez šansi, barem teoterskih, nije ni Zrinjski koji za liderom kasni sedam bodova.

Kada je u pitanju Liga prvaka status nositelja u prvom pretkolu sigurno neće imati klubovi s koeficijentom manjim od 5.000, dok će oni koji imaju koeficijent preko 6.500 imati povlašten status prije žrijeba.

Oglasi

To znači da bi Zrinjski s koeficijentom 8.000 sigurno bio nositelj u Ligi prvaka, Sarajevo koje ima i najviše šansi za šampionski pehar s koeficijentom 6.250 bi čekalo rezultate u ostalim ligama, dok Borac i Velež s nacionalnim koeficijentom 1.600 ne bi bili nositelji.

Neizvjesna situacija

Kako sada stvari stoje i četvrtoplasirana ekipa će ići u Evropu obzirom da su Sarajevo i Borac finalisti Kupa, a trenutno zauzimaju dvije vodeće pozicije na tabeli. 

Kada je u pitanju prvo pretkolo Konferencijske lige prema trenutnom stanju timovi s koeficijentom manjim od 1.525 neće biti nositelji, dok će oni s koeficijentom preko 3.500 biti u prednosti prilikom žrijeba.

Ovo znači da bi Zrinjski i Sarajevo ukoliko se plasiraju u Konferencijsku ligu biti nositelji prilikom žrijeba za prvo pretkolo. Kada su u pitanju ostali klubovi situacija je neizvjesna.

Široki Brijeg ima koeficijent 2.750 te bi klub s Pecare bio na čekanju rezultata u ostalim ligama u slučaju izlaska na euroscenu. Isto se odnosi i na Tuzla City i Velež. Kako ova dva kluba od nezavisnosti BiH nikada do sada nisu igrali u Evropi preuzeli bi nacionalni koeficijent koji iznosi 1.600 i čekali bi ostale rezultate.

Trenutno nacionalni koeficijent (1.600) preuzima i Borac jer su Banjalučani u prošloj sezoni skupili 1.500 bodova i također bi čekali rezultate iz ostalih liga.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najmanje šansi da se plasira u Evropu ima Željezničar. Plavi imaju koeficijent 3.000 i gotovo pa sigurno bi bili nositelji u Konferencijskoj ligi, ali kako sada stvari stoje na Grbavici se ovog ljeta neće igrati međunarodne utakmice.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka je 15. juna, a mečevi će se igrati 6. ili 7. jula, a revanši su sedam dana kasnije. Žrijeb za Konferencijsku ligu je također 15. juna, a utakmice su na programu 8. i 15. jula.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Realist
Kako livada nije nositelj. Nema 40 godina od kad su zadnji put igrali u europi. Ajmo sad akcija svi da se skupe pare i da se velezu kupi neki koeficijent da ne dođu negdje u goste praznih ruku.
5 20
Sarbit2019
Željkan ce biti nosioc na turniru Šljiva u Gračanici. Nosice gajbe sa Šljivama kad se budu utovarale u kamion.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi