Pet kola do kraja: Slijede odlučujuće bitke, kako je bilo u prethodne četiri sezone?
Hoće li se fudbaleri Sarajeva ponovo na kraju radovati?

Premijer liga ulazi u završnicu

Pet kola do kraja: Slijede odlučujuće bitke, kako je bilo u prethodne četiri sezone?

A. Beganović

Pet kola ostala je do kraja Premijer lige, a u samoj završnici s obzirom na trenutno stanje na tabeli, očekuje nas mnogo uzbuđenja, kako u borbi za titulu i izlazak na evropsku scenu, tako i u borbi za ostanak.

Od sezone 2016/2017 u elitnom rangu bosanskohercegovačkog fudbala takmiči se 12 klubova, s tim da je svojevrsna Liga 12 nakon dvije sezone doživjela promjenu u sistemu takmičenja.

Naime, umjesto Lige za prvaka i Lige za ostanak nakon osnovnog dijela od 22 kola od sezone 2018/2019 igra se Liga trokružnim sistemom, a u dosadašnja četiri izdanja dva kluba su osvajala naslove i to Zrinjski i Sarajevo.

U premijernom izdanju Premijer lige sa 12 klubova u samoj završnici smo svjedočili velikoj neizvjesnosti. U posljednjih pet kola sa čelne pozicije ušao je Željezničar koji je imao 55 bodova. Zrinjski je imao bod manje, dok je Sarajevo imalo 50 bodova.

Imali su Plavi dva kola prije kraja sve u svojim rukama, odnosno dvije pobjede u 32. i 33. kolu garantovali su im titulu, no "okliznuli" su se u vječitom derbiju u kojem je Sarajevo slavilo s minimalnih 1:0, što su iskoristili Plemići savladavši Radnik u Bijeljini i to pogotkom iz penala o kojem se i danas još mnogo priča. U posljednjem kolu Zrinjski je rutinski u Mostaru savladao Slobodu te je sa 64 boda osvojio naslov prvaka BiH. Željezničar je na kraju imao bod manje, a Sarajevo pet manje od prvaka.

Sezona 2016/2017

Klub Bodova 5 kola prije kraja Bodova na kraju sezone
1. HŠK Zrinjski 54 64
2. FK Željezničar 55 63
3. FK Sarajevo 50 59

Sezonu kasnije ponovo su u borbi za titulu bili Zrinjski i Željezničar, a u posljednjih pet kola ove dvije ekipe ušle su sa istim brojem bodova (59). No, Željezničar je ponovo zakazao kada je bilo najpotrebnije. Osvojili su Plavi sa Grbavice u pet kola samo četiri boda, a Zrinjski 10 pa je na kraju, može se reći, i ubjedljivo stigao do naslova. Pitanje prvaka teoretski je odlučeno dva kola prije kraja prvenstva jer je Zrinjski imao šet bodova više i bio je bolji u međusobnim duelima.

Sezona 2017/2018

Klub Bodova 5 kola prije kraja Bodova na kraju sezone
1. HŠK Zrinjski 59 69
2. FK Željezničar 59 63
3. FK Sarajevo 44 56

U prvoj sezoni u kojoj se igrala Liga trokružnim sistemom titulu prvaka osvojilo je Sarajevo, dok je drugoplasirni bio Zrinjski. Bodovna razlika je na kraju iznosila pet bodova, a u posljednjih pet kola Sarajevo je ušlo sa 60, a Zrinjski sa 56 bodova. Bordo tim je u posljednjih pet kola osvojio 10, a Zrinjski devet bodova.

Sezona 2018/2019

Klub Bodova 5 kola prije kraja Bodova na kraju sezone
1. FK Sarajevo 60 70
2. NK Zrinjski 56 65
3. NK Široki Brijeg 44 54

Sezona prije ove okončana je ranije, prekidom zbog pandemije korona virusa. Odigrana su 22 kola, a Fudbalski savez BiH je odlučio sezonu proglasiti završenom, pa je titula otišla na Koševo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sezona 2019/2020

Klub Bodova 5 kola prije kraja Bodova na kraju sezone
1. FK Sarajevo 35 45
2. FK Željezničar 32 42
3. HŠK Zrinjski 27 38

Sarajevo je u 22 kola osvojilo 42 boda, dok je Željezničar bio drugoplasirani sa 39 osvojenih bodova. Pet kola prije kraja bodovna razlika između Sarajeva i Željezničara iznosila je kao i u trenutku prekida sezone s tim što je u 18. kolu Željezničar savladao Sarajevo u gradskom derbiju, pa su obje ekipe u posljednja četiri kola ušla sa 35 bodova. Ispostavit će se kasnije, da je poraz Željezničara od Veleža na Grbavici u 19. kolu bio koban za Plave.

Sezona 2020/2021

Klub Bodova 5 kola prije kraja Bodova na kraju sezone
1. FK Sarajevo 56
2. FK Borac 54
3. FK Velež 52

Kao i u ranijim sezonama, i u ovoj nas najvjerovatnije očekuje mnogo uzbuđenja, a Sarajevo pet kola prije kraja ima prednost od dva boda u odnosu na Borac, te četiri u odnosu na Velež. A, da li će Bordo tim po treći put uzastopno osvojiti titulu, ili će pak prvi kroz cilj proći Borac ili Velež, saznat ćemo krajem ovog mjeseca. A, možda i prije...

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

velez mo
Hajmo rođeni,za mene pobjeda pod BB ce biti ravna tituli,samo jako bolji smo
13 1
starigrad
Našem Šampionu dosta bod protiv TC. Šampioni 99%..Sa pobjedom Šampioni 100%.Naprijed Bordo Bračo
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi