Borac se ne šali, Mostarci pobjedama najavili derbi, Igman se probudio
Detalj sa sinoćnjeg susreta Sarajevo - Borac (1:1)

Vrijedna pobjeda Željezničara

Borac se ne šali, Mostarci pobjedama najavili derbi, Igman se probudio · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Sinoćnjim derbijem između Sarajeva i Borca (1:1), kompletirano je 13. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem je najubjedljivu pobjedu i to gostujuću ostvario Velež u Gabeli (0:4). Zrinjski je upisao domaću pobjedu nad Tuzla Cityjem (3:1), Željezničar je na Grbavici s minimalnih 1:0 savladao Slogu Merdian, Igman je u derbiju začelja bio bolji od Zvijezde 09 (3:1), dok su Široki Brijeg i Posušje podijelili bodove (1:1).

Derbi kola i jedan od derbija prvenstva odigran je na Koševu, a kao i u onom odigranom u Banjoj Luci prije nekoliko sedmica, pobjednika nije bilo (1:1).

A, dani uoči derbija obilježeni su "prepucavanjem" na relaciji FK Sarajevo - FK Borac, odnosno Milan Tegeltija. Iz FK Sarajevo su u najavama derbija na svojevrsan način podsjetili na to da su u Banjoj Luci primili pogodak iz ofsajda, dok im prvi čovjek Borca nije ostajao dužan.

Naravno, "gorile" su i društvene mreže, te forumi, pa je i Komitet za suđenje Fudbalskog saveza BiH bio pod prtiskom. S mnogo pažnje se pratilo koga će delegirati, a prvi čovjek Komiteta Robert Zrilić i njegovi saradnici su se odlučili za jedino logično rješenje. Čast da sudi jedan od najvećih bh. derbija dobio je najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto.

Procijenili su u Komitetu za suđenje da Peljto na svojim leđima može iznijeti nevjerovatni pritisak koji je nosila ova utakmica i nisu pogriješili. Naš najbolji sudija, koji će gotovo sigurno suditi na Evropskom prvenstvu naredne godine, s obzirom na pomenuti pritisak, te dešavanja uoči utakmice, svoj posao je odradio sasvim korektno.

Oglasi

Naravno, kako to inače biva u Premijer ligi, bilo je prigovora s klupa na neke njegove odluke, pa su pomoćni trener Borca Danimir Milkanović i sportski direktor Sarajeva Senijad Ibričić, dobili javne opomene, kao i nezadovoljstva dijela navijača domaćeg kluba, koji su Peljtu i pomoćnike zvižducima i pogrdnim, neprimjerenim skandiranjima ispratili u svlačionicu.

Osim pomenutim Milkanoviću i Ibričiću, Peljto je pokazao žute kartone još trojici fudbalera gostujuće ekipe, kod koje je i Pejović zbog oštrog starta u 82. minuti opravdano dobio direktan crveni karton.

Sve u svemu, naš najbolji sudija uz par sitnih pogrešaka je odradio dobar posao i raduje što se nakon derbija neće više pisati o "ljudima u crnom" nego o fudbalerima i onome što su oni ponudili na i pored kišne nedjelje, sjajnom terenu našeg najvećeg stadiona.

A, s obzirom na prikazano, podjela bodova je i najrealniji ishod. Borac je poveo u svom prvom napadu. Igrali su izabranici Vinka Marinovića pametno i pored toga što je Sarajevo imali veći posjed, može se reći da su sve do isključenja, konce igre držali u svojim rukama.

Oglasi

Nakon vodećeg pogotka, čvrstom i odgovornom igrom u sredini terena, te u fazi odbrane, gosti su uspijevali da "srežu krila" bordo momcima, te da iz kontranapada u nekoliko navrata ozbiljno zaprijete.

Prije isključenja, koje je izabranicima Simona Rožmana dalo pozitivan zamah, gosti su najizgledniju priliku da završe posao imali preko Jove Lukića, koji je izašao sam pred golmana Šahinovića, no očajnim lob udarcem je produžio život Sarajevu.

Domaći su do boda stigli u posljednjim trenucima utakmice. Zaslužili su taj bod jer nisu odustajali, no pokazalo se koliku važnost za ovaj tim Sarajeva ima brazilski napadač Oliveira. Bez njega Sarajevo je poprilično bezopasno, a sa indisponiranim Ziljkićem ima igrača manje na terenu. Rožman je pogodio sa Kyeremehom, čijim ulaskom su domaći postali mnogo opasniji. 

No, to su već stvari sa kojima će se sasvim sigurno pozabaviti struka bordo tima, a bod protiv ove sezone dobrog Borca, osvojen pogotkom u posljednjoj minuti i nije toliko loš. Bodovna razlika je ostala ista, ali ukoliko se želi uključiti u ravnopravnu borbu za titulu, Sarajevo će se morati pojačati u zimskom prelaznom roku.

Zahvaljući remiju Sarajeva i Borca i pobjedi nad Tuzla Cityjem, aktuelni prvak naše zemlje mostarski Zrinjski je smanjio svoj bodovni zaostatak za vodećim Borcem. Sada uz utakmicu manje iznosi četiri boda.

Oglasi

Ušao je Zrinjski u meč sa Tuzla Cityjem kao apsolutni favorit, no gosti su igrali hrabro i do vodećeg pogotka Zrinjskog postignutog iz kontroverzno dosuđenog jedanaesterca, imali su bolje prilike.

Drugi pogodak Plemići su postigli u 62. minuti, a gosti su i nakon njega protestovali jer su smatrali da je asistent Malekinušić bio u nedozvoljenoj poziciji. No, pomoćni sudija nije to vidio na taj način, a dijeljenje pravde Frane Jelića i njegovih pomoćnika sigurno će biti analizirano na jednoj od sjednica Komiteta za suđenje. Do kraja meča Mehanović je smanjio na 2:1, a jedan od najvećih talenata Zrinjskog Prskalo, pogodio je za 3:1.

Velež je nakon dva gostujuća remija sa Tuzla Cityjem i Zvijezdom 09, u Gabeli rezultatski razmontirao domaći GOŠK. Prvi pogodak Rođeni su postigli u sudijskoj nadoknadi prvog dijela, da bi još tri dali u drugom poluvremenu, a ponovo su u crvenom dresu briljirali iskusni napadač Nermin Haskić i najveće otrkovljenje dosadašnjeg dijela sezone, desni bočni Ante Oreč.

Haskić je postigao dva gola, Oreč mu je za prvi asistirao. Kod drugog pogotka Oreč je sjajno šutirao, a na odbijanac je natrčao Guliasvili, dok je i kod trećeg sjajni desni bočni započeo akciju. Ubjedljiva pobjeda Rođenih od 4:0 za mirniji nastavak prvenstva i kao vjetar u leđa uoči derbija sa Zrinjskim.

Široki Brijeg je zbog obnove travnjaka Posušje dočekao u Čitluku, a hercegovački derbi je opravdao očekivanja. Po teškom terenu se igralo otvoreno s obje strane, a na kraju je meč završio bez pobjednika (1:1). Domaći će niz od tri meča bez pobjede pokušati prekinuti na gostovanju kod Tuzla Cityja, dok će s druge strane gosti do pobjede nakon pet mečeva na kojima su ostvarili četiri remija i poraz, pokušati doći u domaćem susretu sa Sarajevom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Do vrijedne pobjede u borbi za ostanak stigli su fuddbaleri Igmana iz Konjica. Pred svojim navijačima su nadigrali Zvijezdu 09 (3:1), a meč je obilježio fenomenalan pogodak Denkovića.

Igman je novom pobjedom se malo udaljio od opasne zone, dok Zvijezda 09 polako plovi prema prvoligaškom društvu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi