Borba za Premijer ligu: Dva mjesta, šest kandidata - hoće li međusobni dueli biti odlučujući?

Ko će u društvo najboljih?

Borba za Premijer ligu: Dva mjesta, šest kandidata - hoće li međusobni dueli biti odlučujući?

A. Beganović

Osim velike borbe za izlazak na evropsku scenu i ostanak u društvu najboljih, do kraja fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini gledat ćemo i veliku borbu za ulazak u Premijer ligu iz prvih entitetskih liga.

Do kraja šampionata u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine i Prvoj ligi Republike Srpske ostalo je da se odigra još 11 kola, a pogledom na tabele može se vidjeti da će se za ulazak u elitu ravnopravno boriti šest ekipa, po tri iz oba prvenstva.

U Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine ravnopravno za plasman u elitu do kraja sezone vjerovatno će se boriti Igman iz Konjica, GOŠK iz Gabele i TOŠK iz Tešnja.

Igman je trenutno prvoplasirani sa 41 bodom, GOŠK ima 39, a TOŠK 38 ali ekipi iz Konjica na ruku ne ide raspored. Naime, Igman će do kraja sezone šest puta gostovati, a pet mečeva će odigrati na svom terenu s tim da će na noge i trećeplasiranom TOŠK-u.

I ekipa iz Tešnja do kraja sezone će odigrati šest gostujućih i pet domaćih mečeva s tim da je jedan od gostujućih i onaj sa GOŠK-om. Upravo ekipa iz Gabele ima najpovoljniji raspored, no u isto vrijeme ima i lošiji međusobni omjer od Igmana što na kraju može biti od velikog značaja. U prvom dijelu sezone GOŠK i Igman su remizirali u Gabeli (0:0), dok je u drugom Igman slavio na domaćem terenu s minimalnih 1:0.

Igman je u prvom dijelu sezone pobijedio TOŠK s minimalnih 1:0, a u Tešnju će ove dvije ekipe snage odmjeriti u 27. kolu. TOŠK je i u duelu sa GOŠK-om u prvom dijelu sezone pretrpio poraz i to u Tešnju (0:2), a u 22. kolu će ove dvije ekipe odigrati svoj drugi meč u sezoni.

Prva liga FBiH

kolo domaćin gost rezultat
2. GOŠK Igman 0:0
17. Igman GOŠK 1:0
7. TOŠK GOŠK 0:2
22. GOŠK TOŠK -:-
12. Igman TOŠK 1:0
27. TOŠK Igman -:-

Prvi međusobni duel pretendenata za ulazak u elitu biće odigran u 23. kolu kada Krupa na svom terenu dočekuje Slobodu. Pet kola kasnije, tačnije u 28 Sloboda gostuje u Doboju, dok će se meč Sloge i Krupe odigrati u 26. kolu.Sve tri ekipe do kraja sezone imaju "odraditi" šest domaćih i pet gostujućih mečeva, a Slobodi realno u prilog ne ide što osim u Doboju gostuje i u Krupi.
Krupa je trenutno prvoplasirana sa 46 bodova, Sloboda iz Novog Grada ima bod manje, a Sloga za vodećom ekipom zaostaje pet bodova, ali Dobojlije ne treba otpisivati, pogotovo što će do kraja sezone u Doboju dočekati Krupu i Slobodu.U Prvoj ligi Republike Srpske situacija je veoma slična onoj u Prvoj ligi Federacije BiH s tim da se tek očekuju "sudari" tri ekipe koje se bore za elitu.

Što se tiče međusobnih mečeva odigranih u prvom dijelu sezone sve tri ekipe su upisale po jednu pobjedu. Sloga je slavila u Krupi rezultatom 1:0, dok je poražena na gostovanju u Novom Gradu (2:0), a Krupa je pak u Novom Gradu slavila sa 2:1.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dakle, šest ekipa će se po svemu sudeči boriti za ulazak u društvo najboljih, a na kraju bi upravo međusobni susreti mogli biti odlučujući.

Prva liga RS

kolo domaćin gost rezultat
8. Sloboda Krupa 1:2
23. Krupa Sloboda -:-
11. Krupa Sloga 0:1
26. Sloga Krupa -:-
13. Sloboda Sloga 2:0
28. Sloga Sloboda -:-
Zaprati FK Igman Konjic, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Igman Konjic Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Fareus1921
Volio bih vidjeti Tošk i Doboj u Premijer ligi, Tošk radi mog kantona pa su mi i draži, mada opet ako se Tošk ne plasira volio bih da to bude Igman, a Doboj prije svega radi veličine grada i potencijalne atraktivnosti, mada oba kluba imaju lošu infrastrukturu.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi