Prije je sve bilo drugačije: Znate li da je Real igrao za Barcelonu?

Pomoć Kataloncima

Prije je sve bilo drugačije: Znate li da je Real igrao za Barcelonu?

Edmir Škorić

Davne 1906. godine nogomet je još bio u začetku, a koncept priprema nije ni postojao.

Real Madrid je tada odigrao samo šest utakmica - tri za osvajanje kupa i tri prijateljske utakmice, ali 13. maja se desilo nešto što iz današnje perspektive izgleda nemoguće.

Igrači Reala su tada putovali u Kataloniju s ciljem da pomognu Barceloni, koja je u to vrijeme bila u velikoj krizi.

Tada je katalonski nogomet bio u problematičnoj situaciji. Barcelona je izgubila na San Mamesu s 10:1 i bila je na samom dnu.

Tada je Barcelona pred velikim brojem gledatelja s 5:2 pobijedila Real, a cilj svega bio je da se Katalonci izvuku iz finansijske krize u koju su bili zapali.

"Ne smijemo zaboraviti da s ovim imamo ponovno rođenje nogometa u našem glavnom gradu. Stoga momoramo da budemo zahvalni", napisao je El Mundo Deportivo o "spornoj" utakmici.

Real i Barcelona su odigrali preko 30 prijateljskih utakmica, posljednju 2017. godine, no teško bi danas jedan ili drugi klub pomagali ljutom rivalu kao nekada.

Danas se El Clasico smatra utakmicom života, pa čak i ako ona nije zvanična.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ubnt
Real nikada Barcu nije smatrao neprijateljem nego uvijek rivalom , za razliku od Barce ! Sto je i razumljivo zbog osjećaja manje vrijednosti i 100 godišnjeg gledanja u ledja najvećem klubu svih vremena , Real Madridu !
6 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi