Prije tačno 20 godina viđena je povreda koja je promijenila historiju fudbala
Foto - Screenshot

Ronaldova druga povreda

Prije tačno 20 godina viđena je povreda koja je promijenila historiju fudbala

Midhat Šljivak
Teme:

Brazilac Luiz Ronaldo je bez ikakve dileme jedan od najboljih fudbalera koji su se ikad pojavili.


Eksplozivnost, osjećaj za gol, dribling i majstorstvo koje je imao 'pravi Ronaldo' nešto su što se ne viđa često i nema dileme da bi nosio titulu najboljeg svih vremena da nije imao ogromne probleme s povredama.

Njegov prelazak iz Barcelone u Inter 1997. godine za 27 miliona dolara italijanskom timu je obećavao velike stvari i već u prvoj sezoni je dobio nagradu za najboljeg fudbalera godine uz 25 postignutih golova u Seriji A i vodio je Nerazzurre do trijumfa u Kupu UEFA-a.

Inter je u sezonu 1999/2000 ušao sa nevjerovatnim napadom. Pored Ronalda tu su bili Christian Vieri i Roberto Baggio i svi su očekivali sigurnu titulu na Meazzi.

Međutim, 21. novembra 1999. godine stigla je prva teška povreda. Stradalo mu je lijevo koljeno, pokidani su ligamenti i od tog trenutka je krenuo haos u njegovom životu.

Operacija je izvršena hitno, a ljekari skoji su se brinuli o njemu dozvolili su mu da se prerano vrati na teren. Tog 12. aprila 2000. godine u susretu protiv Lazija Ronaldo je ušao u igru i nakon samo šest minuta došlo je do nove teške povrede.

Ovog puta stradalo je drugo koljeno. Odmah je po jaucima bilo jasno da se radi o novoj teškoj povredi i uslijedila je pauza više od godinu i po.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Nakon dvije operacije i dugog procesa oporavka, Ronaldo se vratio i osvojio je Svjetsko prvenstvo s Brazilom. Uslijedio je potom transfer u Real Madrid, koljena su izgledala dobro i uspio je da nekoliko godina igra na vrhunskom nivou.

Igrao je čuveni napadač potom u Milanu, a karijeru je završio 2011. godine u dresu Corinthiansa. Ipak, ostaje žal za teškim povredama i svim proklinju taj 12. april 2000. godine kada je došlo do povrede koja je zaustavila Ronalda na putu do najboljeg svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi