Prošlo je 40 godina od čuvenog finala u kojem su igrala dva tima Real Madrida

Jedini slučaj u povijesti

Prošlo je 40 godina od čuvenog finala u kojem su igrala dva tima Real Madrida

E. Škorić

U junu 1980. godine Real Madrid je osvojio 14. naslov Kupa Kralja, ali na pomalo bizaran način.

Naime, Real Madrid je tada na Santiago Bernabeuu u finalu igrao protiv Real Madrid Castille, odnosno protiv svoje rezervne momčadi. Tada je prvi tim slavio uvjerljivo, sa 6:1, uz dva gola Juanita i po jedan Santillana, Sabida, Del Bosque i Garcije Hernandeza, dok je Alvarez postigao jedini gol za rezerve.

Real, kojeg je tada trenirao Vujadin Boškov, prethodno je eliminisao Logrones u osmini finala, Betis u četvrtfinalu i Atletico u polufinalu, dok su Realove rezerve izbacile Hercules, Athletic Bilbao, Sociedad i Sporting Gijon.

To je jedini slučaj u povijesti da su prva i druga momčad jednog kluba igrale neko finale nacionalnog turnira. Kada je utakmica završila, kapiteni oba tima su zajedno podigli pehar i s njime napravili počasni krug.

Budući da je Real te godine osvojio La Lig, rezerve Reala su su se samim finalom Kupa plasirale u Kup pobjednika kupova. Tamo su izbačeni već u 1. kolu od West Ham Uniteda.

Naravno, kasnije se promijenilo pravilo i rezervni timovi španskih ligaša nisu mogli nastupati u Kupu kralja.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Penderinos
Ko drugi do reala
6 5
ryan.giggs
Zašto nisam iznenađen? Sramota za Copa.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi