Neretljak: Sa pojačanjima smo ozbiljan rival za prvo mjesto, oduševili su me čelnici kluba!

Zvijezda na pauzu ide sa šestog mjesta

Neretljak: Sa pojačanjima smo ozbiljan rival za prvo mjesto, oduševili su me čelnici kluba! · Intervju

S. Mlaćo
Završen je prvi dio sezone u Prvoj ligi FBiH. Gradačačka Zvijezda iako sa mnogo muka uoči nove sezone, završila je na sjajnom šestom mjestu i sa realnim šansama da se do kraja bori za prvo mjesto. Na čelo kluba u teškim momentima došli su mladi i ambiciozni ljudi koji su interese kluba stavili na prvo mjesto.

Kako to i obično biva, dobili su i određene kritike, prije svega podsmijehe onih koji vole pratiti sa strane, ali ne vole uspjeh. Ipak, smo društvo koje voli 'podapeti', rušiti sve ono što neko svojim sredstvima i znanjem pokušava ojačati i osnažiti. Na klupu Zvijezde početkom proteklog mjeseca stigao je Mato Neretljak, nekadašnji hrvatski reprezentativac i dobro poznato trenersko ime.

Neretljak je ranijih godina bio želja čelnika Zvijezda, no nisu ga uspjeli privoliti. Novi, mladi i ambiciozni, jesu. Iskusni stručnjak na povjerenju im se odužio na sjajan način i Zvijezda je realan konkurent za sami vrh tabele. Pojačanja su svakako potrebna, zimska pauza će otkriti mnogo toga.

Jučer je Zvijezda prekinula niz od pet pobjeda Goražda u gradu na Drini.

“Ekipa Goražda je možda i najkvalitetnija u ligi. Mene su oduševili, mi smo došli igrati otvoreno, a gubili smo, pa preokrenuli. Kada smo došli kod 1:1, mogla je utakmica otići u jednom, ali i drugom smjeru. Čestitke mojim momcima, dobili smo ekipu koja je imala pet pobjeda u nizu, to nije lako“, priča Neretljak za SportSport.ba.

Otvorena igra Zvijezdi je donijela vrlo dobar saldo. Neretljak dobro poznaje ligu, pa je to bila prednost više.

“Žao mi je one utakmice u Hadžićima sa Radnikom, ali nedostajalo nam je puno igrača. Mi smo imali 1:0 na poluvremenu i morali smo bar osvojiti bod. Igramo otvoreno, igrat ćemo tako i u nastavku. Osvojili smo dosta bodova, možemo igrati sa svima. Jedan Vis Simm Bau smo nadigrali u svakom pogledu, trebalo je biti pet razlike. Nedostaje nam igrača, širine, sada ćemo sjesti i podvući crtu. Za nešto više se moramo pojačati na svim pozicijama i onda smo ozbiljan konkurent“.

Šest bodova zaostatka za Posušjem nije mnogo. Neretljak vjeruje u pozitivnu priču što Zvijezda trenutno svakako jeste. Svjestan je da to može biti i presudno. U Gradačcu imaju iskustva sa Premijer ligom.

“Sve je to blizu. Treba gledati i historiju. Zvijezda ima navijače, ima sjajnu publiku i zaslužuje Premijer ligu. Ne znam u kojem će smjeru ići klub dalje, tek trebamo sjesti. Oni to zaslužuje, grad živi za nogomet, za Zvijezdu. Da se mene pita, išao bih u tom smjeru, ali ne odlučujem o tome“.

Čelnici kluba su ga kaže 'osvojili' na prvom sastanku.

“Ti momci su mladi i zaista su me oduševili. Ja radim u reprezentaciji Hrvatske, nisam mislio ništa preuzimati, ali oni su me oduševili. Stalno su mi na raspolaganju, nemam pritiska nikakvog, radim i uživam sa njima. Oni će napraviti velike stvari, pošteni su i časni. Kapa im do poda“.

Slijedi pauza.

“Sutra imamo zajednički ručak i oprostit ćemo se. Moramo vidjeti šta dalje, ne znamo do kada će trajati ovaj COVID. Ovo igranje bez publike je ludorija živa. Bitno je naravno zdravlje svih nas, a što se tiče ambicija, ponavljam da se za ozbiljne stvari treba dobro pojačati“.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Završen je prvi dio sezone. Novajlija je jesenji prvak, a npr. jedan GOŠK se bori za opstanak. Da li je to iznenađenje?

“Ova liga je najteža, to sam rekao sto puta. Vidjeli ste da dođu treneri npr. iz Hrvatske koji ne znaju ligu i igrače, da imaju problema. To je bio problem GOŠK-a. Posušje je npr. sastavljeno od iskusnih igrača i to je njihova prednost, ali treba vidjeti u kojem će smjeru ići oni. Treba vidjeti da li je realno da uđu u PL,  no pokazali su najviše i zasluženo su trenutno prvi“, dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba šef struke NK Zvijezda Mato Neretljak.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti