Prvi čin premijerligaške drame pripao Željezničaru

Plavi prvi zahvaljujući gol-razlici

Prvi čin premijerligaške drame pripao Željezničaru

A. Čaušević

Da će izdanje Premijer lige za sezonu 2019/20 biti možda najinteresantnije moglo se naslutiti povratkom Borca i Veleža u elitu. Nakon kompletiranih 11 kola može se reći da su očekivanja ispunjena. 

Ukoliko bi se ovosezonsko izdanje bh. prevenstva pokušalo predstaviti kroz dramu jer sve nagovještava da će biti dramatično do kraja, onda je prvi od tri čina pripao Željezničaru koji je sa 23 boda vodeći tim poslije trećine odigranih mečeva i to zahvaljujući gol-razlici jer i Sarajevo ima identičan bodovni učinak.

Sarajevski Plavi su još uvijek neporaženi čime su ponovili uspjeh Sarajeva iz sezone 2005/06 kada je i Bordo tim u prvih 11 kola bio nepobjediv.

Ekipa s Grbavice je odigrala nekoliko odličnih utakmica na startu sezone, a izdvajaju se trijumfi protiv direktnih konkurenata za vrh tabele i to protiv Zrinjskog (1:0) i Sarajeva (5:2).

S obzirom na silne probleme s povredama i izostanke bitnih igrača skoro u svakoj utakmici Sarajevo (23 boda) je u više nego dobroj situaciji, prvenstveno zahvaljujući maksimalnom učinku na domaćem terenu, a za vikend je stigla i prva gostujuća pobjeda u sezoni, nad Mladosti (0:3). Pošto je očekivati skori povratak povrijeđenih igrača Husref Musemić bi uskoro mogao biti na slatkim mukama.

Najveće iznenađenje prvog čina premijerligaške drame je Tuzla City (21 bod). Bez dileme. Pobjedom nad Zvijezdom 09 (1:5) u prvom kolu mogla se naslutiti sjajna sezona za tuzlanskog premijerligaša, a to su potvrdili trijumfi nad Sarajevom (2:1) i Širokim Brijegom (2:3). Milenko Bošnjaković je odlučio napustiti klupu pa će biti interesantno vidjeti hoće li to ostaviti traga na ekipu.

Zrinjski (19 bodova) je zbog evropskih obaveza nešto lošije startao. Plemići su se počeli dizati u nekoliko posljednjih utakmica, približili su se vodećim ekipama, međutim iznenađujući poraz u derbiju protiv Širokog Brijega (1:3) je definitivno korak nazad.

Loše u sezonu je ušao i Radnik (18 bodova), nastupi u Evropi su uzeli danak ali kako sezona odmiče Bijeljinici počinju da liče na sebe, u prilog tome idu i četiri pobjede na posljednjih pet utakmica.

Učinkom u prvih 11 kola mogu biti zadovoljni i u Borcu (15 bodova). Povratnik u Premijer ligu igra toplo-hladno, ali 15 bodova i šesto mjesto je sasvim zadovoljavajući uzimajući u obzir brojne promjene u igračkom kadru i veliki broj novih igrača u ekipi.

Dudić i Karačić za trzaj

Široki Brijeg (14) su do sada vodila tri različita trenera, a najbolje ide onom aktuelnom. Toni Karačić je trznuo ekipu, u posljednja tri kola osvojeno je sedam bodova što je dovoljno za bijeg iz opasne zone.

Dolaskom Feđe Dudića trznuli su se i Rođeni. Velež (11 bodova) je dolaskom mladog stručnjaka proigrao, počele su stizati pobjede i bodovi te u mostarskom klubu s dosta optimizma mogu gledati na nastavak sezone.

Čelik (13 bodova) je na sjajan način ušao novu sezonu sa sedam bodova iz prva tri kola, ali kako sezona odmiče bodovi se ne osvajaju tako često kao na startu. Ni promjena trenera nije nešto puno promijenila jer je dolaskom Marka Babića na klupu situaciju manje-više identična.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Veoma je nezahvalno prognozirati šta će biti sa Slobodom (13 bodova) u nastavku sezone, prvenstveno zbog nestabilne situacije u klubu. Učinak od 13 bodova i nije toliko loš, međutim odlazak Mileta Lazarevića je dovoljan razlog da se postave mnoga pitanja iznad Tušnja.

Mladost DK (8 bodova) i Zvijezda 09 (3 boda) su za sada najugroženiji. Ekipa iz Doboja kod Kaknja će voditi grčevitu borbu za opstanak, dok tim Zvijezde 09 još uvijek ne zna za trijumf i na neki način je već jednom nogom u nižem rangu iako je tek trećina prvenstva iza nas.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ende
A svaka utakmica sudijska lakrdija u korist zeljezničara .. mogli biste malo o tome pisati, čisto da svi znaju šta se radi, a ne samo onih 2-3 hiljade koji prate ovu privatizovanu ligu.
27 5
Pingvin1999
ljudi ja vas ne kontam.proslu sezonu ste se smijali i pisali na svaku objavu ovog portala nesto -15,-20 nebitno spominjao se Zeljo ili ne u toj objavi.danas pisete sve protiv Amara,kao Zeljo namjesta utakmice.kako sebi dajete za pravo takvo nesto?zasto ne pogledate to s razumne strane ne navijacki.proslu sezonu sarajevo bilo bolje uzeli sve.Ove godine Zeljo konkurentan i po vama odma namjesta ,kupuje utakmice.Cemu to vodi?
7 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi