Prvoligaška karavana će da krene: Na ovim ljudima najveći je teret

15 odabranih za novu sezonu

Prvoligaška karavana će da krene: Na ovim ljudima najveći je teret

Samir Mlaćo

"Malo mi smeta što stalno mijenjaju trenere, ljudi se taman naviknu na nešto i onda uslijedi promjena. Igrači više i ne znaju ko im je trener, imaju utisak da će ih trenirat prvi kojeg sretnu na ulici. Tako ne može. No, i to je neko iskustvo", kazao je u jednom intervju 2015. godine legendarni Ivica Osim o tome kako je biti trener u BiH.

A vjerovatno se svi pitate kako je biti trener u Prvoj ligi Federacije BiH. U ligi u kojoj se treneri mijenjaju kao na traci, a uglavnom se u krug 'vrte' isti. Tako se desi da jedan trener za sezonu promijeni tri kluba u istoj ligi. Pomalo nestvarno, ali za bh. "Cvajtu" sasvim normalno.

Upravo u subotu starta nova sezona Prve lige FBiH. U ligi koja je vrlo često interesantnija od Premijer lige. Klubovi su tokom ljeta promijenili veliki broj igrača, a ne mali broj odlučio se na promjene na trenerskoj klupi.

Tako ćemo u Prvoj ligi Federacije u novoj sezoni kraj klupa gledati Vladu Jagodića, Nedžada Selimovića, Nikolu Nikića, Ivu Ištuka, Jasmina Džidića, Ibru Rahimića, Ajdina Mrgudu, Mileta Lazarevića, Dragana Radovića, Nedim Jusufbegovića, Ivu Ištuka...

Od trenera koje smo i prošle sezone gledali na istim mjestima ostali su samo sedmorica: Ibro Rahimić (FK Velež), Ivo Ištuk (NK Bosna Visoko), Damir Borovac (HNK Čapljina), Nedim Jusufbegović (FK Igman), Fadil Hodžić (FK Rudar Kakanj), Ajdin Mrguda (NK TOŠK) i Dragan Radović (FK Olimpik).

Definitivno najzvučnije ime kada su treneri u pitanju dovelo je NK Jedinstvo. Safeta Nadarevića je naslijedio Vlado Jagodić, nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH koji je našoj zemlji vodio Slobodu, Borac, Čelik, Kozaru, Ljubić i Laktaše. Sa Borcem je u sezoni 2010/11 osvojio titulu prvaka Premijer lige i već sada je jasno da će Jagodić biti jedna od glavnih karika tima iz Bihaća u novoj sezoni.

Na povratak u BiH odlučio se i Nedžad Selimović. Sa Draganom Jovićem, Adnanom Hodžićem i Dževadom Šarićem Selimović je u dalekoj Angoli osvojio sve što se može osvojiti, postao ljubimac navijača i čelnika kluba, te potvrdio svoje neupitno trenersko znanje. Odlučio je da preuzme NK Metalleghe, klub iz Jajca, te je sigurno najveće pojačanje ovog kluba u ljetnom prelaznom roku.

Selimović najavljuje da je njegov tim ove sezone bez velikog rezultatskog pritiska, ali da su planovi za budućnost veliki, a poznavajući kvalitete ovog 45-godišnjaka ne sumnjamo da će popularni Kraljevi ponovo u skorije vrijeme igrati Premijer ligu.

Za novog trenera odlučili se i u Gradačcu. Stigao je iskusni Mile Lazarević, koji je relativno nepoznanica za bh. javnost, iako je svoj trenerski posao u BiH obavljao u Drini iz Zvornika te Zvijezdi 09.

Legenda Željezničara Nikola Nikić sjedit će na klupi Bratstva iz Gračanice. Popularni Folcika nije u trenerskoj karijeri napravio baš mnogo, ali sigurno da samom pojavom izaziva veliko poštovanje kod svakog ljubitelja nogometa u BiH, pa i kod protivničkih igrača, trenera, sudija...

Jedan od najintrigantnijih likova bivše yu-lige će nas sigurno oduševljavati svojim ponašanjem na utakmici, ali i izjavama prije i poslije mečeva koje vrlo često znaju nasmijati do suza.

Novi prvoligaš FK Goražde u novoj sezoni ima samo jedan cilj - opstanak u ligi. U pohod ka ostvarenju istog krenut će sa Nihadom Nalbantićem.

Markantan i harizmatičan, vrhunski stručnjak. Odličan znalac koji zna postaviti igru, izgraditi međuljudske odnose i podići atmosferu. U Goraždu ga vole više nego ikoga. Crni, kako ga većina zovu, radio je i u Bahreinu te Kuvajtu, već ranije je vodio Goražde, te su u tom periodu tribine stadion u gradu na Drini bile gotovo uvijek ispunjene do posljednjeg mjesta.

Nakon pomalo neočekivanog odlaska Olivera Vujice, čelnici NK Novi Travnik našli su se u problemima. Ipak, napravili su vjerovatno najbolji mogući izbor u datom trenutku. Na klupu ovog tima stigao je Jasmin Džidić. Ambiciozni stručnjak dobro poznaje Prvu ligu Federacije, te stanje u bh. nogometu. U Čeliku je Džidić prošao sve i svašta, nagledao se lijepih, ali i onih loših stvari, a posebno se ističe njegov sjajan rad sa mladim igračima, te odnos prema igračima na terenu i van njega, što je svakako preduslov za postizanje uspjeha.

Velika nepoznanica među trenerskim imenima svakako je Samir Smajlović koji je ovog ljeta preuzeo HNK Orašje. Smajlović je i Orašje vodio u tri susreta u sezoni 2016/17, a sada će imati težak posao, s obzirom da velike promjene u igračkom kadru Labudova sa Save.

NK Vitez je posljednji startao sa pripremama, a predvodit će ga sa klupe hrvatski stručnjak Vjeran Simunić.

Simunić je vjerojatno i svjetski raritet - četiri puta u istoj sedmici je vodio momčadi na dva različita kontinenta. Nakon Čakovca preuzeo je East Riffu u Bahreinu, nakon Imotskog DPMM iz Bruneja, nakon Međimurja vijetnamski Ho Chi Minh, a nakon Segeste malezijski Perak.

U Hrvatskoj je mnogo cijenjen, posebno se ističe da je iz redova onih koji su 'bez dlake na jeziku', pa će biti zanimljivo vidjeti kako se snaći u Prvoj ligi FBiH.

Za kraj predstavljanja trenera svakako vrijedi spomenuti i početnika u trenerskim vodama, novog trenera NK Slaven iz Živinica Adnana Jahića (33).

Jahić je nakon poprilično bogate igračke karijere odlučio sa terena sjesti na klupu Slavena, te mu se prije svega mora čestitati na vrlo hrabrom potezu.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nekadašnji član Slobode, Goražda, Radničkog, Budućnosti, Inđije,itd., svakako će biti osvježenje na trenerskoj sceni Prve lige FBiH, a svi su uvjereni da ukoliko Jahić bude posvećen trenerskom poslu onoliko koliko je bio borben na terenu, da uspjeh njegovog tima sigurno neće izostati, čak naprotiv.

Bilo kako bilo, svim nabrojanim želimo mnogo sreće u novoj sezoni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi