Puca li koalicija Zeljković - Beus? Delegati iz "županijskih" saveza protiv skraćenja elitnog ranga?

Biće zanimljivo na Skupštini

Puca li koalicija Zeljković - Beus? Delegati iz "županijskih" saveza protiv skraćenja elitnog ranga?

Adnan Beganović

Danas će se delegati Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine izjašnjavati o prijedlogu Izvršnog odbora za skraćenje elitnog ranga bh. fudbala sa 12 na 10 klubova. Činilo se da će prijedlog biti glatko usvojen, no stvari su se promijenile. Moglo bi biti jako zanimljivo na sjednici Skupštine.

Za danas je zakazana redovna sjednica Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će se između ostalog glasati i o prijedlogu Izvršnog odbora bh. fudbalske vlade o skraćenju elitnog ranga sa 12 na 10 klubova od sezone 2025/2026.

S mnogo pažnje će se danas pratiti sjednica redovne Skupštine Fudbalskog saveza naše zemlje s obzirom da će 60 delegata donijeti odluku o sudbini elitnog ranga bh. fudbala.

Izvršni odbor je prema nezvaničnim informacija jednoglaglasnom odlukom predložio da se broj klubova u elitni rangu od sezone 2025/2026 skrati sa sadašnjih 12 na 10.

Činilo se tada da je sve završeno, no kako SportSport.ba nezvanično saznaje iz izvora bliskih krovnoj kući bh. fudbala, stvari su se zakomplikovale, odnosno postoji realna mogućnost da Skupština ne potvrdi prijedlog Izvršnog odbora.

Naime, nekoliko dana nakon što je svjetlo dana ugledao prijedlog IO FSBiH o skraćenju lige oglasio se Nogometni savez Zapadno-hercegovačkog kantona koji je na sjednici svog IO donio odluku da se pomenuti prijedlog na Skupštini krovne kuće bh. fudbala odbije.

Oglasi

"ŽNS ŽZH nije ultimativno protiv smanjenja Premijer lige BiH na 10 klubova, ali smatra da navedeni prijedlog nije cjelovit obzirom da predložena reforma ne obuhvaća reformiranje nižih rangova natjecanja što smatramo neophodnim za provedbu ovakve odluke, te navedeni prijedlog nije prošao širu raspravu među nogometnom javnošču, stručnim tijelima i svim sastavnicama Nogometnog saveza što smatramo da je bilo potrebno obzirom na značaj predmetne odluke.Izvršni odbor ŽNS ŽZH je dao naputak svojim članovima Skupštine NS BiH da ne podrže donošenje ovakve odluke na Skupštini", između ostalog su naveli iz FS ZHK.

U tom trenutku je njihova odluka izgledala bezazleno, no kako SportSport.ba nezvanično saznaje i ostali članovi Skupštine koji dolaze iz "županijskih" saveza (Hrvati) a čiji bi sutra mogli biti protiv prijedloga Izvršnog odbora.

A, ukoliko se to doista desi, s obzirom na Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, prijedlog o skraćivanju elitnog ranga neće biti usvojen, no u isto vrijeme bi mogla i pući "koalicija Zeljković - Beus" s obzirom da je prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković jedan od zagovornika skraćivanja lige.

Kako javlja naš neslužbeni izvor blizak Fudbalskom savezu, delegati koji predstavljaju županijske saveze a su uoči današnje sjednice Skupštine održali sastanak na kojem su upravo razgovarali o ovoj temi, te su prema našem izvoru, većinski protiv usvajanja prijedloga o skraćivanju elitnog ranga.

Oglasi

Statut Fudbalskog saveza BiH je jasan

Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine broji 60 članova. 24 dolazi iz "kantonalnih" saveza (Bošnjaci), 16 iz "županijskih" (Hrvati), a 20 iz Fudbalskog saveza Republike Srpske (Srbi).

Dakle, predstavnici kantonalnih saveza i entitetskog imaju više od 30 članova, no prema Statutu je za odluku o skraćenju lige potrebna tročetvrtinska većina od ukupnog broja članova što znači da bez određenog broja "županijskih" glasova odluka ne može biti usvojena, pa sve da za nju budu glasali svi delegati iz "kantonalnih" saveza i enitetskog, odnosno iz RS.

Član 24. Statuta FSBiH govori o nadležnosti Skupštine i u njemu jasno stoji da je najviši organ saveza nadležan da usvaja i vrši izmjene i dopune strukture takmičenja na teritoriji BiH.

A, u član 29. govori o kvorumu za donošenje odluka i u njemu stoji:

"Generalna skupština NS/FS BIH (redovna ili vanredna) donosi odluke ¾ većinom od ukupnog broja svih delegata Generalne skupštine, kada se razmatraju sljedeća pitanja koja
su pravovaljano najavljena u dnevnom redu: a) donošenje i izmjene Statuta NS/FS BIH; b) donošenje i izmjenePoslovnika o radu Generalne kupštine; c) usvajanje i izmjene sistema takmičenja u BiH; d) prijem,suspenzija i isključenje članova NS/FS BIH;, e) odluka o raspuštanju NS/FS BIH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ostale odluke donose se ako ih podrži apsolutna većina (50%+1) prisutnih delegata Generalne skupštine".

Dakle, danas bi moglo biti jako zanimljivo na sjednici Skupštine, Sasvim sigurno će se do njenog početka lobirati sa raznih strana, a s obzirom da je javna tajna da predstavnici "županijskih" saveza i entitetskog, odnosno Hrvati koje predvodi potpredsjednik Saveza Ivan Beus i Srbi, vode glavnu riječ u krovnoj kući bh. fudbala i da su prilikom donošenja svih bitnih odluka, uvijek na istoj talasnoj dužini, postavlja se pitanja i da li će sutra pući koalicija Zeljković - Beus.

Top Komentari

Mustafa
Braco Hrvati ucerajte dobro Vici i genocidasima
1 1
Mustafa
Arkan iz Banjaluke zajedno sa Dodom halise kaku
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi