Slavni nizozemski fudbaler uhapšen na aerodromu u Dubaiju, slijedi izručenje kući i zatvor?

Čeka se odluka

Slavni nizozemski fudbaler uhapšen na aerodromu u Dubaiju, slijedi izručenje kući i zatvor?

Edmir Škorić

Razni ruski mediji objavili su da je bivši nizozemski reprezentativac uhapšen u Dubaiju dok se vraćao sa ostatkom ruske ekipe sa priprema.

Quincy Promes je osuđen u Niozemskom na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u švercu velike količine kokaina. Lani je također osuđen na 1,5 godinu zatvora jer je nožem izbo bratića na porodičnom tulumu. Promes se žalio na obje presude.

Nizozemski krilni napadač sudjelovao je u predsezonskom trening kampu za moskovski Spartak u toj bliskoistočnoj zemlji, ali je zaustavljen na graničnoj kontroli i nije se mogao pridružiti ostatku ruske ekipe na povratku.

Nejasno je šta se točno događa u Dubaiju. Ruski Metaratings jučer je napisao da nema veze s kriminalnim slučajevima te da će Promes kasnije letjeti u Rusiju posebnim letom. No, dan kasnije, prema toj stranici, još uvijek je u Emiratima.

Budući da Nizozemska nema ugovor o izručenju s Rusijom, 32-godišnji fudbaler dosad je uspijevao izbjeći odlazak u zatvor, no činjenica je da isto ne vrijedi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) – postoji sporazum ograničen između dviju zemalja - tako da igrač riskira da bude "vraćen" u svoju zemlju, gdje bi se našao iza rešetaka.

Oglasi

Nizozemska ima ugovor o izručenju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 2021. godine . U njemu se navodi da su se zemlje dogovorile "izručiti svaku osobu unutar svog teritorija koja se traži u svrhu kaznenog progona ili izvršenja pravomoćne presude".

Početkom ove godine Promes je bio i u Dubaiju. Tada nije uhapšen. Doduše, bilo je to više od mjesec dana prije nego što je osuđen za šverc kokaina.

Promes je za nizozemsku reprezentaciju odigrao 50 međunarodnih utakmica. Nije bio pozivan za nizozemsku momčad od 2021. godine.

Kontroverzni fudbaler je igrao za Go Ahead Eagles i Twente u Nizozemskoj prije prelaska u Spartak Moskvu, zatim je bio u Sevilli i Ajaxu, da bi se u ruski klub vratio u zimu 2021. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi