"Da mogu birati, u Crnoj Gori bih imao Džeku i Pjanića"

Selektor Crne Gore govorio za SportSport.ba

"Da mogu birati, u Crnoj Gori bih imao Džeku i Pjanića"

Crna Gora je jučer na "Parkenu" napravila veliki korak na putu ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

Reprezentacija koju vodi Ljubiša Tumbaković je u Kopenhagenu savladala Dansku sa 1:0 i upisala drugu pobjedu u kvalifikacijama, a za minimalan trijumf je bio dovoljan momenat inspiracije Jovetića i sjajna reakcija Bećiraja.

Dan nakon utakmice srbijanski trener je za SportSport.ba kazao da utakmica nije bila pretjerano lijepa za gledati, ali u suštini - cilj opravdava sredstva.

"Ovo je vrlo značajna i velika pobjeda, posebno za nas. Nismo uživali u igri, ali smo ostvarili ono što smo zacrtali. Napravili smo u gostima dva rezultata koja su interesantna, odnosno remizirali smo u Rumuniji i sada pobijedili Dansku. To su dvije momčadi koje su favoriti u našoj grupi. Dansku nije lako pobijediti jer se radi o jako kvalitetnoj ekipi sa skandinavskim mentalitetom. Pošto nisu mogli preko igre doći do rezultata, onda su koristili svoju visinu i zatim pokušavali dugim loptama nešto napraviti, ali odbranili smo se. Prezadovoljan sam", riječi su Tumbakovića na samom početku razgovora.

Hrabri sokoli u svojoj grupi su vodeći sa sedam bodova, koliko ima i Poljska, a dosadašnji dio kvalifikacija za Tumbakovića je više nego uspješan.

"Zadovoljan sam, naravno. Osvojili smo sedam bodova od mogućih devet, što je ovdje iznad svih očekivanja. Ipak, ovo je trećina posla i teško je obećavati plasman na Svjetsko prvenstvo. To trenutno nije lako ostvarljivo. Mi smo u ovaj projekat ušli da napravimo pomak u odnosu na prethodne kvalifikacije, ali nadat ćemo se najboljem sve dok možemo. Imamo lijepu šansu. Do kraja nas čeka još sedam utakmica i neće biti jednostavno završiti ispred reprezentacija kao što su Poljska i Rumunija", ističe Tumbaković.

Što se tiče ostalih reprezentacija iz regije, Tumbaković smatra kako BiH ima sjajan tim.

"Pratim sve reprezentacije sa naših prostora, pa tako i BiH. Pretposljednja utakmica koju ste igrali sa Belgijom je bila neuspjeh, ali nije realnost na kraju izgubiti 4:0. To su nesretne okolnosti, jednostavno se desi da jedna ekipa bude više inspirisana", smatra iskusni Tumbaković i potom dodaje:

"Posljednja utakmica protiv Kipra je nagovještaj da dolaze bolji dani. Sjajni igrači igraju za BiH i uvjeren sam da će Baždarević napraviti sve što je u njegovoj moći da ostvari dobar rezultat. Pored BiH također na dobrom putu su Hrvatska i Srbija, pa sada i mi u Crnoj Gori pokušavamo da napravimo nešto. Bilo bi lijepo kada bi sve svi našli na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, iako je možda to u ovom trenutku nemoguće." 

Ne krije Tumbaković da je oduševljen kvalitetom pojedinih bh. fudbalera.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Kao što sam rekao, dosta kvalitetnih igrača igra pod zastavom BiH i da imam mogućnost mnoge bih volio vidjeti u Crnoj Gori. Koje tačno? Hm, Pjanića, Džeku...", kaže u šali Tumbaković na kraju razgovora za SportSport.ba.

Narednu utakmicu Crna Gora igra 11. novembra kada gostuje Armeniji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi