Rađanje nove Španije: Budućnost je itekako svijetla
EPA

Nekad Xavi i Iniesta danas Isco i Asensio

Rađanje nove Španije: Budućnost je itekako svijetla

Niko nikad neće igrati kao što je Španija od 2008. do 2012. Zato jer se vjerovatno neće desiti da postoje i Xavi i Iniesta u nekoj ekipi. I ako se desi nešto takvo, autentičnost ove dvojice koju su stvarali godinama, teško je nadmašiti.

Ipak, ključ uspješnosti je gledati unaprijed. Ako ne možemo više koristiti jedan metod, pređimo na drugi.

Šta su uradili? Igra španske reprezentacije godinama se temeljila na igračima Barcelone. Dugo su bili na okupu, znali se u dušu i mogli su u djelo sprovesti osnovnu ideju Barcine škole - posjedom lopte lomili su svoje rivale i za to vrijeme osvojivši dvije evropske i jednu titulu svjetskog prvaka.

Neuvjerljivi napadači

Nakon Davida Ville nisu imali napadača njegovog ranga. Pokušavalo se sa Alvarom Negredom i Robertom Soldadom, ali nisu bili na Villinom nivou. Danas je tu Alvaro Morata, mada ni od njega ne zavisi hoće li Furija zabiti gol ili ne.

Utakmica protiv Italije, highlight posljednje akcije evropskih kvalifikacija, promovirala je novu osovinu španske selekcije: Isco - Asensio.

Isco je pod vodstvom Zinedinea Zidanea konačno pronašao sebe kao fudbalera. U drugom dijelu prošle sezone lako ćete pronaći podatak da je bio ključni igrač Reala. Protiv Italije je pak odlučio postati vođa, premda je na terenu egzistirao i Inijesta. Preuzeo je konce u svoje ruke te je zadivio fudbalski svijet, ali i posramljene igrače Azzura.

"Kada sam vidio kako mi je probacio kroz noge, poželio sam da ustanem i aplaudiram mu", kazao je Marco Veratti uporedivši njegovu neuhvatljivost s onom Lionela Messija.

Isco je zabio dva gola, asistirao za treći, imao najviše driblinga na utakmici i bio treći po broju dodira s loptom.

Ljubimac Bernabeua

A ako već tretiramo budućnost, šta reći za Marca Asensija. Čovjeka koji je zabio po gol u svakom debitanstskom nastupu za Real u svim takmičenjima u kojima je igrao.

Njegov posljednji nastup za Real prije međunarodnih kvalifikacionih utakmica pokazao je da je već spreman nositi se s pritiscima koje stvara slavni bijeli dres. Bernabeu je dobio novog ljubimca sa kojim će moći bezbolnije ispratiti Cristiana Ronalda u historijske knjige.  

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U dresu Španije Asensio će, čini se, imati ključnu ulogu. Selektor Lopetegui vrlo dobro poznaje ovoga igrača budući da ga je vodio kroz omladinske selekcije, vjerovao mu i forsirao ga.

Protiv Italije je on bio lažna devetka, a najbitnije od svega što je pokazao je njegova sposobnost brzog uklapanja u tim. Ni danas Španija nema najveću zvijezdu u napadu, ali u Iscu i Asensiju ima sve preduvjete da kroz blistav vezni red ponovi uspjehe od prije nekoliko godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi