Čovjek o kojem priča region: Bogdanoviću tražili 50.000 iz Srbije, za BiH nije htio ni besplatno
Rade Bogdanović je pola života proveo u Bosni i Hercegovini, ali nikada nije želio igrati za bh. selekciju (Foto: AFP)

Rade je uvijek iskreno govorio

Čovjek o kojem priča region: Bogdanoviću tražili 50.000 iz Srbije, za BiH nije htio ni besplatno

Midhat Šljivak

Rade Bogdanović još je jedan u nizu bivših fudbalera koji se proteklih nekoliko dana javno prepucava sa selektorom reprezentacije Srbije Draganom Stojkovićem. Čuveni Piksi je nakon kritika poručio kako ne zna ko je Bogdanović i uslijedio je novi duel. 

Rade Bogdanović je još jedan u nizu bivših fudbalera koji su ušli u otvoreni sukob sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem.

Nakon kritika koje je iznio na račun Piksija i igre Orlova, Bogdanović je postao predmet interesovanja srpskog selektora, koji ga je javno ponizio riječima da ne zna ko je on.

Uslijedio je žestoko odgovor Bogdanovića u kojem je rekao mnogo toga o Piksiju. Ponovo je bio surovo iskren, kao i na temu igranja u reprezentaciji.

Bogdanović je svojevremeno odbio poziv reprezentacije Bosne i Hercegovine iako je rođeni Sarajlija koji je odrastao na Grbavici. Ne osjeća ništa prema državi u kojoj je rođen.

Oglasi

"Odbio sam reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Imao sam ozbiljne razgovore dok je selektor bio Mišo Smajlović. Međutim, bilo je Srbija ili niko", rekao je Bogdanović i dodaje:

"Bila je nezgodna situacija igrati za BiH jer je malo prošlo od završetka rata. Nisam se bojao zbog toga što sam Srbin, već jednostavno srce nije osjećalo, a nisam ni želio. Kad srce ne osjeća, zašto bih igrao? Usput bih izgubio dosta dragih ljudi koji su u Bosni. Nisam pogriješio", istakao je on.

Ipak, za tadašnju selekciju Jugoslavije odigrao je samo tri utakmice. Bio je dio ekipe na azijskoj turneji, zabio je dva gola u tri meča, ali više ga nisu zvali, iako je igrao u veoma jakim ekipama.

"Nikad me nakon toga više nisu zvali. Nisam imao lobi koji je potreban da se igra za reprezentaciju. Svako želi da 'omrsi brke'. Tako to funkcioniše i nemam ništa protiv. Nisam želio ulaziti u razne kombinacije."

Oglasi

"Meni su tražili 50.000 maraka da igram. To mi je tražio jedan novinar koji je bio blizak tadašnjem generalnom sekretaru reprezentacije Brankom Bulatovićem. Nisam htio da platim i oni su zatim odveli drugog igrača na Svjetsko prvenstvo u Francusku", iskren je Bogdanović i dodaje kako ne bi dao ni pet maraka da bi kupio mjesto.

"Ne bih im dao pet maraka. Ne bih se mogao pogledati u ogledalo nakon toga. Obraz ne dam. Nije bila stvar u novcu, love je bilo. Trebao sam imati barem 30 utakmica za nacionalni tim", govori Bogdanović.

Rade Bogdanović je ponikao u mladim kategorijama FK Željezničar. On je plavi dres nosio od 1987. do 1992. godine. Zatim je četiri godine proveo u Južnoj Koreji, igrao je kratko u Japanu, a nastupao je još za Atletico Madrid, NAC Bredu, Werder, Arminiju i Al Wahdu.

Piksi uzeo više od milion eura

Dragan Stojković Piksi uzeo je više od milion eura za plasman reprezentacije Srbije na Evropsko prvenstvo.

Oglasi

On je s rukovodstvom Fubalskog saveza Srbije dogovorio da njegov dio od nagrade za plasman bude 12 posto i na kraju se dobro 'opario'.

UEFA reprezentacije koje se plasiraju na završni turnir nagrađuje s 9.5 miliona eura. To znači da je Piksiju pripalo 1.140.000 eura.

Interesantno je da o ovoj nagradi Piksi nije rekao ništa, ali su ga pogodile riječi Nemanje Vidića koji je otkrio kako je Stojković sa svojim stručnim štabom zaradio 16 miliona eura za dvije godine.

Piksi je Vidiću odgovorio uvredama: "Nema pojma o čemu priča. Da sam uzeo i 116, ne vidim u čemu je problem. Kakve, bre, cifre on spominje?", pitao se Stojković.

Sada je krenuo u rati s Bogdanovićem i nekoliko mjeseci pred Evropsko prvenstvo situacija u srpskom fudbalu je poprilično napeta. Vidjet ćemo kako će to utjecati na nacionalni tim.

Top Komentari

Pajkan
Rade je bio shoupak..valjda zato sto je sjedio zadnji vazda na motoru
4 1
limvotemirvah
Je li ovo srbisrbi.ba portal? Ne opterecujte nas vijestima iz dvije susjedne drzave. Ne zanima me Jokic, ne zanima me "Livakovic" i ostalo.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi