Van der Vaart o treneru kojeg prezire: "Glumio je Mourinha, a bio je obični k**ac"

Zbog njega morao da napusti klub

Van der Vaart o treneru kojeg prezire: "Glumio je Mourinha, a bio je obični k**ac"

Edmir Škorić

Nekadašnji nizozemski reprezentativac Rafael van der Vaart kratko je sarađivao sa čovjekom o kojem danas ima jako loše mišljenje, budući da ga je bez ikakvog razloga otpisao izk luba.

Bivši veznjak je 2012. godine upoznao Portugalca, koji je preuzeo ekipu Tottenhama. U to vrijeme Vaart je još pružao dobre partije i bio kreator veznog reda Spursa, ali je po dolasku Andre Villas-Boasa shvatio da je za njega epizoda u Londonu završena.

"Kada je došao, dao mi je do znanja da me ne želi. Doveo je Gylfija Sigurdssona i mislio je da je on bolji, pa sam ja htio da se vratim u HSV", ispričao je Vaart.

Nekadašnji reprezentativac Nizozemske bio je ljut, ali izgubio je svoje mjesto u Tottenhamu zbog trenera kojeg smatra "lošom kopijom Josea Mourinha".

"Imao sam dvije dobre godine i Villas-Boas mi prvog dana od dolaska u klub kaže: 'Ti si moj drugi broj 10'. Mogao sam ga tada ubiti. Pomislio sam da je običan k**ac. To što je uradio bilo je bez presedana. Uvijek sam ga zvao wannabe Mourinhom. Zvučao je isto, kretao se isto. Glumio je Mourinha, a bio je običan k**ac". Nisam mogao da ga podnosim", dodao je Vaart.

Oglasi

Vaart je u nogometnoj penziji već pet godina, ali je često gost u sportskim emisijama u svojoj domovini gdje često komentariše aktuelne događaje, a zbog svoje karizme i nekih izjava koje ponekad odjeknu svijetom svakako doprinosi povećanju gledanosti emisija u kojima gostuje.

Njegova karijera počela je u Ajaxu za koji je igrao pet godina, a zatim odlazi u HSV, pa 2008. godine potpisuje za Real Madrid kao velika zvijezda, mada se nakon samo dvije sezone preselio u Englesku gdje je igrao za Tottenham. Vratio se u Hamburg, potom kratko bio u Betisu, a karijeru je okončao u Danskoj igrajući za Midtjylland i Esbjerg.

Danas 40-godišnjak može da se pohvali s nekoliko osvojenih trofeja, uključujući Superkup Španije sa Real Madridom, prvenstvo Danske s Midtjyllandom, dok je sa Ajaxom dva put osvajao prvenstvo Nizozemske, jedan kup svoje zemlje i Superkup.

Niko u svom ugovoru nije imao bizarnu klauzulu kao Rafael van der Vaart u Betisu

Kada je stigao u Betis, morao je da prihvati jedan pomalo čudan zahtjev za ugovornu klauzulu od strane kluba. Tada mu je rečeno da mora da prestane nositi crvene kopačke.

Razlog je bio taj što je gradski rival Sevilla uglavnom nosio opremu u crvenoj boji. Vaart se nije naigrao na Benito Villamarinu, odigrao je samo sedam utakmica, a za nenošenje crvenih kopački inkasirao je 1,6 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pokupio je novac i otišao u Dansku, potpisao je za Midtjylland, igrao još za Esbjerg, da bi 2018. godine okačio (crvene) kopačke o klin.

Bivši nizozemski reprezentativac (109 nastupa i 25 golova) danas uglavnom radi kao sukomentator i analitičar na britanskim televizijama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi