Dijelio svlačionicu s Henryjem, Bergkampom i Vieirom, a danas prodaje voće i povrće

Dio slavne Arsenalove generacije

Dijelio svlačionicu s Henryjem, Bergkampom i Vieirom, a danas prodaje voće i povrće

Edmir Škorić

Samo dva kluba uspjela su u povijesti engleskog nogometa sezonu završiti bez poraza.

Prvo je to učinio Preston North End 1889. godine, kada je stigao do titule bez poraza, a 120 godina kasnije, 2004. godine, Arsenal pod vodstvom Arsenea Wengera napravio je taj podvig.

Arsenal je 2003./04. bio nezaustavljiv, neporažen u 38 prvenstvenih utakmica. Vođen čeličnim Vieirom i Henryjevim golovima, Topnici su između maja 2003. i oktobra 2004. bili neporaženi u 49 uzastopnih utakmica, što je i dalje engleski rekord.

Uz spomenute Henryja i Vieire, tada je Wenger imao golmana Lehmanna, Sola Campbella i Kola Tourea, Ashleyja Colea, Laurena, Roberta Piresa, Gilberta Silvu, Fredrika Ljunberga, dok je jedna od najvećih zvijezda bio Dennis Bergkamp, uz Vieiru i Henryja ključan igrač u tom pohodu.

Pitanje je hoće li u dogledno vrijeme neko uspjeti da napravi ono što je Arsenal te 2004. godine, a možda i najbliže tome je Guardiolin Manchester City koji trenutno nema poraza u ovoj sezoni nakon devet kola, no pitanje je mogu li Građani ostati netaknuti u narednih 29 mečeva?

Dok svi ljubitelji nogometa pamte sve te majstore poput Henryja, Bergkampa, Piresa, Vieire i Colea, čak se i neki igrači tima iz sjevernog Londona ne bi sjetili Ramija Shaabana. I brojni navijači su nedavno tek prvi put čuli za njega.

Oglasi

No, ovaj rezervni golman bio je u sastavu "nepobjedivih" i dio te moćne generacije Topnika. Tokom sezone je otišao na posudbu u West Ham, ali je dugo bio rezerva Jensu Lehmannu na Highburyju.

18 godina kasnije, švedski golman, koji je igrao 16 puta za svoju zemlju, sada vodi sasvim drugačiji život, opskrbljujući svoju zemlju voćem i povrćem.

Ovaj 47-godišnjak je osnivač i izvršni direktor firme Rami Fresh koja uvozi i izvozi svježu hranu iz Egipta i možda ima najbolju biografiju na Instagramu da opiše čime se bavi.

"Navikao sam raditi s najboljima, sada želim stvoriti najbolje. Uvoz i izvoz voća i povrća s najboljih farmi u Egiptu", piše na njegovoj stranici.

Oglasi

Danas ga se može vidjeti kako pozira sa svojim proizvodima na društvenim mrežama, a rukavice je objesio o klin prije 10 godina, nakon povratka u domovinu.

Shaabanova veza s Egiptom nije prva u njegovom životu, igrao je i za Zamalek i za Ittihad Osman nakon što je prvo počeo u Švedskoj. Vratio se u skandinavsku zemlju prije nego što je 2002. napustio Djurgarden i otišao u sjeverni London, gdje je potpisan kao rezerva i potencijalna zamjena za Davida Seamana.

Nakon boravka u Engleskoj otišao je u Norvešku igrati za Fredrikstad FK, prije nego što je završio karijeru u Hammarbyju. Osim što prodaje voće i povrće, radi i kao analitičar na švedskoj televiziji.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bivši golman nije jedini bivši igrač iz Premier lige koji je prihvatio veliku promjenu u profesiji nakon što je završio svoju igračku karijeru.Thomas Gravesen, koji je svojevremeno završio iznenađujući prelazak iz Evertona u Real Madrid, osvojio je više od 100 milion dolara u svojoj poker karijeri otkako je objesio kopačke o klin.

Bivši stoper Liverpoola Daniel Agger postao je pravi poduzetnik, bavio se kanalizacijom i postao umjetnik za tetoviranje, a uz sve to je i postao nogometni trener.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Pa nece PRODAVATI EVROPSKE TROFEJE sa AR567ALOM..jer AR567AL IH NEMA...Prodaje covjek ono sto IMA..
0 2
SarajFK
Nije to nista. Kod neki nas ovako poziraju pored svojih malina, a nakon par godina zarade milione uvozeci neupotrebljive respiratore. Zasto vi ''novinari'' malo vise ne pisete o takvima?
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi