Ramon Rodriguez Verdejo Monchi - ključni Romin čovjek iza scene
Monchi je pustio Salaha u Liverpool, ali njegovi drugi potezi pokazaju da je istinski velemajstor

Čudesan posao sportskog direktora

Ramon Rodriguez Verdejo Monchi - ključni Romin čovjek iza scene · Komentar

Prije godinu dana, Roma je dočekala novog sportskog direktora. Izgledalo je kao dobar potez. Ramon Rodriguez Verdejo, poznatiji kao "Monchi", je dugi niz godina obavljao veliki posao u Sevilli. Bio je šef skauting službe, uočavao je talente, kumovao ozbiljnim transferima pri čemu je klub obilato zarađivao, pri tome redovno igrajući finala evropskih takmičenja. Osvojili su tri Evropske lige do 2016. godine.

Monchi je imao neke važne zadatke čim je stigao u Rim. Morao je da "bude dobar" sa Francescom Tottijem, legendom kluba. U najboljem interesu kluba je bilo da legenda i kapiten završi svoju karijeru u 41. godini.

Monchi je potom bio na iskušenju koga izabrati kao nasljednika Luciana Spalletija na trenerskoj klupi, a briljirao je u ljetnjem prelaznom roku prodavši igrače kao što su defanzivac Antonio Rudiger, ali i ofanzivac Mohamed Salah.

Možda se sa Salahom prevario kada ga je procijenio na 50 miliona eura, s obzirom na to šta je Egipćanin pokazao u Liverpoolu u prethodnih devet mjeseci, no žal zbog tog poteza nestat će ukoliko Roma prođe Liverpool u 180 minuta polufinalnih okršaja Lige prvaka. Pogotovo ako do kraja narednog mjeseca Roma ode do kraja.

A tu bi do izražaja došao Monchijev argument: Bitniji je trener od svakog igrača. U prijevodu, bitnije je bilo odabrati dobro rješenje na klupi, nego što je greška puštanje Salaha u Liverpool.

Roma možda nije bio toliko uvjerljiva u prvenstvu ove sezone kao što je bila 2016/17, kada su drugi završili, četiri boda iza Juventusa, no oni su pronašli novu dimenziju u Evropi. Zaigravši u četvrtfinalu, i to završivši na prvom mjestu u grupi u konkurenciji Chelseaja i Atletico Madrida, značilo je da su napravili veći uspjeh nego u prethodnih devet godina.

Prevazilaženje Barcelone u četvrtfinalu podiglo je Di Francescovu reputaciju i potvrdilo njegovu hrabrost, odvažnost, taktičku mudrost i autoritet dovoljan da bi uvjerio igrače da mogu prkositi najboljima.

"Kada je Manolas zabio gol za 3:0 u revanšu protiv Barcelone na Olimpicu, prvi put sam iskusio nešto o čemu su mi pričali. To je kako Rimljani slave uspjeh Rome. Ovdje su navijači veoma zahtjevni, ali kada uživaju, stvarno atmosferu dovode do usijanja."

Di Francesco je protiv Barce igrao sa tri igrača u zadnjoj liniji, priznavši da je tu formaciju prvi put isprobao dva dana ranije. Roma je zaigrala neuobičajeno i ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji. Di Francesco će biti na iskušenju da li isto učiniti i protiv superbrzog i ubojitog trojca Liverpoola.

Sigurno je međutim i da Roma ima svoja tri "konja" za trku. Nasljednika Francesca Tottija, amlembatičnu legendu De Rossija, zatim Kevina Strootmana te Radju Nainggolana, za čiji se ostanak Monchi energično borio i pored brojnih ponuda velikih timova prošlog ljeta.

Edin Džeko je u vrhu napada, udarna igla!

Premda je sa Salahom u sastavu prošle sezone postigao mnogo više golova, Edin je bio krucijalan u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Sa dva gola Chelseaju u grupnoj fazi za 3:3, a potom sa pobjedničkim golom Shakhtaru donio je Romi ogroman novac. Protiv Barcelone je također bio ključni igrač, postigavši dva gola od četiri (zanimljivo većinom je zabijao lijevom nogom, iako je dešnjak).

Još jedna Monchijeva pobjeda je ustrajavanje da se zadrži bh. as, a velike zasluge mu pripadaju i zbog angažmana Undera Cengiza. Ovaj 20-godišnjak iz Basaksehira prijeti da postane Monchijevo novo zvjezdano otkriće, poput Danija Alvesa ili Ivana Rakitića s kojima je Sevilla osvojila mnoge trofeje.

U Romi se nadaju da će u narednim godinama igrati mnoge velike utakmice te da će klub biti mnogo privlačniji za mlade, talentovane fudbalere, a sve na bazi jačanja evropskog pedigrea.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ako je neko mislio da su Monchijevi podvizi u Sevilli bili plod slučajnosti, Roma pokazuje da je ovaj čovjek istinski majstor. Zna znanje!

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi