Zanimljiva analiza UEFA-e: Salah, Ronaldo, Džeko i Lewandowski

Statistike koje možda niste znali

Zanimljiva analiza UEFA-e: Salah, Ronaldo, Džeko i Lewandowski

Edmir Škorić

Na zvaničnoj stranici Evropske nogometne federacije (UEFA) objavljena je statistika četvorice po mnogočemu najboljih igrača Lige prvaka u ovoj sezoni.

Bliže nam se polufinalni mečevi, a UEFA je u prvi plan gurnula Mohameda Salaha (Liverpool), Edina Džeku (Roma), Cristiana Ronalda (Real Madrid) i Roberta Lewandowskog (Bayern).

Podsjećamo, Salahov Liverpool igra protiv Džekine Rome, a Ronaldo i Real Madrid finale traže protiv Lewinog Bayerna. Nabrojana četvorka vodit će vjerovatno glavnu riječ u samoj završnici najelitnijeg klupskog takmičenja.

Na zvaničnom sajtu UEFA-e mogu se pronaći zanimljive usproedbe četvorke. U ovoj sezoni Ronaldo je postigao 15 golova u 900 odigranih minuta, Džeko je za 898 minuta postigao šest golova, Lewa pet za 775 minuta, dok je Salahu 734 minute trebalo za osam golova.

Zanimljivo da je Ronaldo najbrži sprint istrčao 31 km/h, Džeko je istrčao 32 km/h, Lewa 29, a Salah je u tom parametru sa istrčanim sprintom 33 kilometra na sat.

Ronaldo je od 15 pogodaka 10 dao desnom nogom, tri lijevom i dva glavom, a imao je 65 udaraca. Džeko je dao tri gola lijevom, dva desnom i jedan glavom, dok je imao znatno manje udaraca od Ronalda (28). Lewandowski je imao 36 udaraca, dao je dva gola lijevom i tri desnom, a glavom još nije postigao gol.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Mohamed Salah je dao čak sedam golova lijevom i samo jedan desnom nogom, a on je prema golu rivala uputio 34 udarca. Kada je riječ o preciznim dodavanjima, Džeko je na 70 posto, Salah na 74, Ronaldo i Lewa su tu nešto bolji i oni su na 81 posto.

Kada gledamo sve mečeve u Ligi prvaka, Ronaldo je odigrao 158 mečeva i dao je 123 gola, Džeko je na 81 meču postigao 31 gol, Lewandowski na 94 meča 52 gola, dok je Salah na 63 meča postigao 20 golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi