Ranierijeva karizma za spas Fulhama
Claudio Ranieri nametnuo se vlasnicima Fulhama kao jedina prava opcija za preuzimanje ekipe

Može li Fulham s Ranierijem preboljeti odlazak Jokanovića?

Ranierijeva karizma za spas Fulhama

S. Bošković

Legenda Leicester Cityja i jedan od najvoljenijih trenera na Otoku Claudio Ranieri vraća se u Premier ligu i to na klupu Fulhama gdje će zamijeniti srbijanskog stručnjaka Slavišu Jokanovića.

Tim s Craven Cottagea nalazi se u dosta lošoj situaciji. Fulham je posljednji na tabeli iako to po imenima ne bi trebalo biti tako. No, to je Premier liga.

Naravno, nakon 12 kola i lošeg starta u Fulhamu su morali praviti promjene. Igrače ne mogu promijeniti, naravno niko iz uprave neće ni odstupiti, pa je nož pao pred Slavišu Jokanovića koji je morao da spakuje kofere i ode s stadiona pored Temze.

No, u Fulhamu su već znali šta dalje. Vjerovatno i prije meča prošlog vikenda protiv Liverpoola i poraza od 2:0. Naravno, tražio se stručnjak koji ima iskustva u ovakvim situacijama, odnosno da ostane u ligi.

Odluka je pala na čovjeka koji je ispisao bajku ljepšu od onih Hansa Christiana Andersena. Romantičarsko "Ružno pače". Leicester je bio pače, na kraju postao labud, a pisao je Claudio Ranieri. I sada se vraća.

Vlasnik Fulhama Shaid Khan opisao je Ranierija kao nekog bez rizika i već spremnog za fudbal i Premier ligu. 




Karizma Ranierija treba da rastjera loše vjetrove kraj Temze

Osobnost karizmatičnog Talijana trebala bi da podigne prije svega mentalitet londonskog tima nakon loših rezultata, ali i da nadu navijačima da tim može ostati u ligi. Ranieri je dobar u tome. Kupuje igračima poklone za Novu godinu, časti ih pizzom nakon dobrog meča, dijeli hranu s novinarima. Kako ga onda ne voljeti?

I u to nema sumnje. Karizma Raniera obasjat će stadion pored Temze, no da li će to biti dovoljno da novopromovirana ekipa iz Championshipa ostane u najvišem rangu?

Ušetat će se Claudio na trening Fulhama, svi će znati ko je on, no igračima je u srcu i dalje Jokanović, koji je bio prvo pojačanje Ranierija dok je ovaj vodio Chelsea.

Pod Jokanovićem Fulham je igrao jedan napadački fudbal i to protiv svih i to je možda razlog zašto je srbijanski trener bivši. No, nije zaboravljen. Navijači će ga uvijek pamtiti kao jednog od najvećih, a možda se i vrati nekad na Craven Cottage.

No, kako to već ide. Prije par sedmica kad su se pojavili natpisi o otkazu Jokanovića, vlasnik Fulhama Khan je napisao: "Oduševljen sam, začuđen i razočaran. Tražim od vas da ne vjerujete svemu što pročitate, Ili u ovom slučaju (op.a o otpuštanju Jokanovića) ničemu što pročitate".

Uslijedio je poraz protiv Bournemoutha, Huddersfielda i onda protiv Liverpoola je bio kraj. Stvari se brzo mijenjaju, a to i Ranieri zna. Jednog dana prvak ste Engleske, drugi dan uzimate radnju knjižicu jer ste negdje u prolazu pogubili konce.


Loša odbrana, skupa pojačanja i pokušaj opstanka

I sada je opet sve na Ranieriju. Mora pokazati da i dalje ima šarm i kvalitet da digne samopouzdanje tima i navijača, ali i da popravi taktiku jer Premier liga nije Championship. To svako zna.

Fulham je preko ljeta trošio i to mnogo. Aleksandar Mitrović stigao je iz Newcastlea za 20 miliona funti, Jean Michael Serri iz Nice za 25 miliona, Zambo Anguissa je došao za 22 miliona, a Andre Schürrle je stigao na posudbu. Tu je i Alfie Mawson, koji je stigao iz Swanseaja, također na posudbu.

I niko se nije baš proslavio. Fulham u napadu igra bez inspiracije i ne stvara velike šanse. Odbrana, pa teško da može gore. Golman je loptu vadio 31 put u 12 utakmica, a gol razlika je -20.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pred Ranierijem je težak posao, mora da zamijeni Jokanovića, da popravi onda odbranu i to će biti problematično, no zar osoba koja je osvojila s Leicesterom naslov prvaka Engleske ima razloga da se plaši? Nema.

Ukoliko kraj Temze sve klikne kako treba i zapušu neki bolji, topliji vjetrovi Fulham će ostati u elitnom rangu, a onda ko zna?


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi