Preživio favele i postao zvijezda Premiershipa: "Neki moji prijatelji su mrtvi, drugi prodaju drogu"

Raphinha želi pomoći djeci u Brazilu

Preživio favele i postao zvijezda Premiershipa: "Neki moji prijatelji su mrtvi, drugi prodaju drogu"

Edmir Škorić

Brazilski krilni nogometaš Leeds Uniteda, Raphinha, prisjetio se svog mračnog djetinjstva u favelama Porto Alegrea.

Raphinha je jedna od zvijezda engleske Premier lige, a vjeruje se da ga pokušavaju dovesti velikani poput Barcelone. Za ovog Brazilca sada je sve med i mlijeko, no prošlost je bila surova i mračna.

“Teško je razumjeti ako to ne doživite. Živjeti u brazilskim favelama nešto je potpuno drugačije od života u Evropi. Neki moji prijatelji iz djetinjstva su već umrli, drugi danas preprodaju drogu i često razmišljam o takvim stvarima. U favelama ste odsječeni od ostalih dijelova zemlje. Često je kriminal najlakši način da zaradite novac. Vrlo je teško pobjeći s tih mjesta", ispričao je Raphinha.

Nogomet je Raphinhi, kao i mnogim drugim Brazilcima, bio spas. Nada se da će inspirisati mnoge druge brazilske dječake da izrazstu u dobre igrače i ljude.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CI88Vg6gyoM/[/instagram]

“Želim da ova djeca imaju drugačije prioritete u životu i bolju budućnost. Nisam mogao pomoći svim svojim prijateljima. Međutim, nadam se da ću moći pomoći u razvoju novih generacija brazilske djece. Nogomet mi je spasio život, ali mi je također ponudio platformu da budem dobar uzor mnogim mladim dečkima u Brazilu koji dolaze iz sličnog porijekla i podrijetla", rekao je skromni Leedsov nogometaš.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Raphinha je od 2020. godine član Leeds Uniteda. Nastupio je u 59 utakmica za ovaj tim, zabio je 15 golova, te se izborio za status u selekciji Brazila.

Prethodno je ovaj 25-godišnjak igrao u francuskom Rennesu, te portugalskim klubovima Sportingu i Vitoriji Guimaraeš. Karijeru je počeo u Avaiju u Brazilu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi