Barcelona i Real Madrid izbačeni iz svih pregovora, La Liga nastavlja bez njih
Javier Tebas, prvi čovjek La Lige, veliki je protivnik kreiranja Super lige i daje punu podršku UEFA-i (Foto: EPA)

Javier Tebas odlučio

Barcelona i Real Madrid izbačeni iz svih pregovora, La Liga nastavlja bez njih

Midhat Šljivak

Prvi čovjek španske La Lige Javier Tebas donio je danas odluku o isključenju Real Madrida i Barcelone iz društva ekipa La Lige i iz pregovora o TV pravima u budućnosti. Razlog je očekivano nova priča o formiranju Super lige koju podržavaju ova dva španska velikana koji su i idejni tvorci takmičenja.

Real Madrid i Barcelona neće imati pravo glasa o prodaji TV prava u narednim godinama i predsjednik La Lige Javier Tebas odlučio je da ih isključi iz bilo kakvih pregovora u budućnosti.

Ova odluka Tebasa stigla je odmah nakon što je najavljeno ponovno formiranje evropske Super liga u kojoj glavnu ulogu imaju dva španska velikana i torinski Juventus.

Očekivano, rukovodstvo La Lige ne podržava kreiranje ovog evropskog takmičenja. Oni su jasno na strani Evropske fudbalske federacije (UEFA) koja i ne podržavaju kreiranje Super lige.

Tebas je tako odmah odlučio reagovati na priče o ponovnom formiranju Super lige. Isključio je dva najveća tima iz svih priča, oduzeo im je pravo glasa i oni neće imati utjecaj na dogovore ostalih ekipa.

O pokretanju Super lige danas je govorio i predsjednik Barcelone Joan Laporta. Zadovoljan je kako stvari idu.

Oglasi

"Projekat Super lige napreduje dosta dobro. To će biti otvoreno takmičenje koje će mnogo atraktivnije za klubove koji će se mnogo više pitati", istakao je prvi čovjek Barcelone.

Povratak Super lige: "Vrijeme je za promjene, većina klubova je pristala"

Ideja fudbalske Super lige i dalje živi, a engleski mediji danas donose informaciju kako su Real Madrid, Barcelona i Juventus kontaktirali više od 50 klubova kako bi ponovo krenuli u proces kreiranja zajedničkog takmičenja koje bi zamijenilo UEFA Ligu prvaka.

Real Madrid, Barcelona i Juventus nastavljaju s idejom o formiranju evropske Super lige, takmičenja kojim bi najbolji evropski klubovi zamijenili Ligu prvaka koja je organizovana pod okriljem UEFA.

Dvije godine nakon što je propala početna ideja o formiranju ovog takmičenja, engleski The Telegraph tvrdi da su tri evropska velikana već kontaktirala veliki broj timova s kojim žele kreirati ovo takmičenje.

Navodno, već je kontaktirano više od 50 timova širom Starog kontinenta, a plan je da se kreira liga u kojoj će učestvovati između 60 i 80 timova.

Oglasi

Projekat koji je planiran bi klubove razvrstao u nekoliko liga. Niko ne bi imao zagarantovano učešće, a svi timovi bi imali garantovanih 14 utakmica u sezoni.

"Evropski fudbal je u opasnosti od propadanja. Vrijeme je za promjene. Klubovi su ti koji snose poduzetnički rizik, ali kada su važne odluke u pitanju prečesto su primorani da sjede skrštenih ruku sa strane dok se oko njih sve raspada sa sportske i finansijske strane", rekao je izvršni direktor Super lige Bernd Reichart za Die Welt i nastavlja:

"Klubovima često nijem omogućeno javno govoriti protiv sistema koji prijeti sankcijama kako bi osujetila opoziciju. Naš dijalog uvijek je bio otvoren, iskren konstruktirvan i rezultirao je jasnim idejama o promjenama koje su potrebne i o načinu na koji se oni mogu implementirati. Dosta je posla i nastavit ćemo razgovore", poručio je on.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) prethodnih godina je prijetila sankcijama za klubove koji su imali namjeru da kreiraju Super ligu. Došlo je i do tužbi koju je krovna kuća evropskog fudbala izgubila.

Reichart je istakao da će Super liga biti potpuno otvoreno takmičenje. Neće to, kao što je ranije planirano, biti zatvorena liga za bogate već će apsolutno svi imati šansu da se plasiraju u ovo takmičenje.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Nacionalna prvenstva će biti mjerilo za plasman u ovo takmičenje. Tako će ostati zaštićena domaća prvenstva što je u prvobitnom planu bio problem zbog kojeg su klubovi na kraju žestoko protestvovali i na kraju je plan o kreiranju lige propao.

50 klubova već je u oktobru kontaktirano. Očigledno je bio pozitivan odgovor od većine čim je ponovo pokrenut proces kreiranja Super lige i vidjet ćemo hoće li ovo takmičenje konačno zaživjeti.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

E.Car
Nije gofno nego se pas posro!!! Daj izbacite tu gamad iz svih takmičenja na 10 godina. Zabari i cigani da nam obećaju bolju budućnost za fudbal u Evropi, samo bi glup povjerovao. Žele sebi više zarade jer su oni organizatori a mali bi svi pocrkali. Ugasite ih za sva vremena molim vas iz UEFE!!!!
3 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti