Nezapamćen haos u Španiji između najvećih rivala: Je li 'ukrao' više Real Madrid ili Barcelona?
Žestoke optužbe između dva najveća španska kluba i nastavak velikog neprijateljstva

Svako brani svoje poteze

Nezapamćen haos u Španiji između najvećih rivala: Je li 'ukrao' više Real Madrid ili Barcelona?

Midhat Šljivak

Pravi haos dešava se u španskom fudbalu nakon što je otkriveno da je Barcelona imala saradnju s nekadašnjim članom komisije za sudije (Jose Maria Enriquez Negreira) i da mu je od 2016. do 2018. godine isplaćeno 1.4 miliona eura. Zatim je saopšteno da je njegova firma imala ukupno 33 isplate u proteklih 20-ak godina, pa je zbog svega počeo pravi rat između najvećih rivala Barcelone i Real Madrida oko toga ko je više 'krao' tokom prvenstvenih utakmica.

Barcelona i Real Madrid vode žestok rat preko medija nakon pojave informacija da je katalonski klub plaćao nekadašnjeg člana sudijske komisije Jose Mariju Enriqueza Negreiru za usluge savjetovanja.

Tim s Camp Noua je plaćao 'tehničke savjete' ovom sudiji kako bi se izbjegle određene sudijske odluka i kako bi se pobrinuli da sve prođe u neutralnom tonu.

Nakon ovih informacija iz Madrida su krenule žestoke optužbe na račun Barcelone. Real preko svojih nezvaničnih listova pokreće ogromnu kampanju protiv velikog rivala i u javnosti se pojavljuju informacije kako bi Barca mogla ostati bez bodova ili čak biti izbačena iz La Lige.

Marca je izdvojila neke sumnjive trenutke s utakmica Barcelone

Madridski list Marca je donijela analizu šta se dešavalo u periodu od februara 2016. do marta 2018. godine jer u tom periodu protiv katalinskog kluba nije dosuđen nijedan penal. Ova 'era' trajala je 746 dana.

Barcelona je tokom tog perioda dobila 33 penala, protivnici tri. 23 crvena kartona pokazana su protivnicma, četiri Barceloni. Od 2018. godine i kraja isplata Enriquez Negreiri situacija se promijenila i Barcelona je imala odnos 31-19 u penalima i 24-20 u crvenim kartonima.

Oglasi

Marca je također pokazala statistike u posljednjih deset godina, odnosno usporedbu između Barcelone i Real Madrida, odnosno od sezone 2012/2013.

Katalonci su u ovom periodu dobili 88 penala, Realu je svirano 98. Protiv Barce je dosuđeno 34, a protiv Reala 53. Bez vara Barci je dosuđeno 57 penala, protiv njih 15, a s VAR-om je taj odnos 31-19.

Za Real Madrid je prije video tehnologije dosuđeno 55 penala, protiv je svirano 26, a s dolaskom VAR-a 43 u korist i 27 protiv.

Što se tiče crvenih kartona u ovom periodu Barcelona je imala 31 karton, 11 prije VAR-a i 20 s VAR-om. Real Madrid je imao 36 isključenja, 23 prije i 13 nakon pojave tehnologije.

Protivnici Barcelone isključeni su 61 put, 38 prije i 23 poslije uvođenja tehnologije, a Realovi 41 put, 26 prije i 15 poslije VAR-a.

Oglasi

Iz Barcelone smatraju kako je ovo udar na klub u trenucima kada su na pravom putu da osvoje titulu prvaka i da se sve radi s namjerom.

"Barcelona žali što se ova informacija pojavljuje upravo u najboljem sportskom trenutku ove sezone. Poduzet ćemo pravne mjere protiv svakoga ko kvari imidž kluba najgorim mogućim insinuacijama protiv reputacije kluba koje mogu nastati kao rezultat ovih informacija", poručili su iz Barcelone.

Navijači ovog tima ne miruju nakon teških optužbi i oni su izdvojili 15 situacija samo iz sezone 2016/2017 kada su Kraljevi osvojili La Ligu, Ligu prvaka, UEFA Superkup i FIFA Svjetsko prvenstvo.

Čak 15 pogodaka kraljevskog kluba nije se smjelo biti priznato zbog ofsajd pozicija. Ko zna šta bi se desilo da neki od njih nisu priznati?

Potražite više informacija na temu La Liga:

Real Madrid i Barcelona sigurno će i u narednim danima imati žestoke okršaje nakon svega što se desilo. Zakuhalo se žestoko i vidjet ćemo šta nose naredni dani.

Prijateljstva između ovih klubova nikad nije bilo, nikad ga neće ni biti i sigurno je da ćemo još dosta optužbi čuti s obje strane u narednom periodu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Adrian
Kad je VAR dosao u ligu prvaka Barcelona dva puta za redom zavrsila takmicenje u grupi, Real prosle sezone uzeo titulu. Uvijek vracate na mec sa Bayernom u cervrtfinalu 2016/17, Real prvi meč dobije 1-2, u revansu Bayern povden iz penela, da tako je iz penala gdje je Robben pao kao pokosen, Ronaldo izjednaci, rezultat kojim Real ide dalje, onda Ramos autogol, Lewandowski ofsajd, tako da ne bi ni doslo do porodzetaka.
5 3
user1620593935
Realu je sudjeno ubjedljivo najvise penala u zadnjih 15 godina. A vecina njih je poklonjeno. Ove sezone je jos veca razlika, Realu svirano 11, a Barci 1. Ronaldo je izveo najvise penala u povijesti lige iako je Messi igrao u Barci 20 godina. Real je kancer fudbala. O ligi prvaka gdje su svakoga pokrali necu ni da govorim.
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti