Ovo je bila koreografija Red Armyja prije sukoba: "Neka im Bog oprosti, ali narod neće..."

Podsjetili na čuvenu akciju iz 1994. godine

Ovo je bila koreografija Red Armyja prije sukoba: "Neka im Bog oprosti, ali narod neće..."

Edmir Škorić

U Mostaru na stadionu Rođeni igra se večeras od 18 sati derbi 14. kola Premijer lige između Veleža i Zrinjskog.

Na poluvremenu Velež vodi sa 1:0 golom Nermina Haskića, no fudbal je često bio u drugom planu s obzirom na "nastupe" navijača jednog, odnosno drugog tima.

Derbi je prekinut kada su se Ultrasi, navijači Zrinjskog, sukobili sa članovima obezbjeđenja na stadionu, a potom i sa policijom.

Potom je Irfan Peljto odveo igrače u svlačionicu, ali su 10-ak minuta kasnije igrači ponovo bili na terenu, no ubrzo novi prekid i to zbog spornog transparenta među pristalicama Veleža.

Uz to je Nermin Haskić stigao zabiti za slavlje Rođenih, a prije prvog prekida Red Army je priredio koreografiju kojom su obilježili akciju Četvrog korpusa Armije BiH iz 1994. godine pod nazivom "Jesen '94".

Oglasi

Počela je 11. novembra 1994. godine. Cilj operacije bilo je zauzimanje Podveležja i Veleža od Republike Srpske. Akcija je počela nakon odgađanja od nekoliko sedmica.

"Neka im Bog oprosti, ali narod neće. Neka ih kletve stignu, nemali sreće. Zbog svih onih što sada nisu sa nama, neka ih kroz život pate sram, bol i tama", pisalo je na paroli Red Armyja uz potpis "Jesen 94'".

Poznata lica na tribinama stadiona Rođeni u Mostaru

Velež danas ima podršku i od bivšeg trenera Feđe Dudića, s kojim su nakon dugo godina bljesnuli u Evropi i osvojili Kup BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pored Dudića, tu je i bivši direktor Rođenih Džemil Šoše, još jedan od kreatora evropskog Veleža, koji je posljednjih godina igrao prepoznatljivo lijep fudbal i važnu ulogu u okvirima bh. fudbala, sa sve učestalijim nastupima na eurosceni.

Velež dugo nije slavio u mostarskom derbiju, a vidjet ćemo može li večeras. Za sada je na dobrom putu da to uradi, no ima da se igra još 45 minuta.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ajax11
Samo ovako i još jače parole
8 2
FRLegioen
Bravo rodjeni,podrska iz ?♥️Ze
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi