Redaju remije: Najtrofejniji su klub u državi, a sada su na korak od historijskog ispadanja
Klub osnovan 1886. godine je trenutno posljednjeplasirani tim i blizu je ispadanja

Bilo bi to prvoklasno iznenađenje

Redaju remije: Najtrofejniji su klub u državi, a sada su na korak od historijskog ispadanja

A. Čaušević

Fudbalska sezona je ušla u svoju odlučujuću fazu. Dok se širom Evrope vode mrtve trke za šampionsku titulu, isto se odnosi i na borbu za opstanak u elitnom rangu nacionalnog prvenstva. 

Prvoklasno iznenađenje moglo bi se desiti u Švicarskoj gdje je pet kola prije kraja prvenstva veoma blizu ispadanja u najtrofejniji tamošnji klub.

Grasshopper drži posljednje 10. mjesto sa osvojena 24 boda nakon 31 odigrane utakmice, devetoplasirani Xamax ekipi iz Ciriha bježi devet bodova. Deveto mjesto donosi razigravanje za opstanak u društvu najboljih.

Popularni Skakavci u posljednje vrijeme redaju samo remije te ih je serija od čak šest mečeva sa neriješenim ishodom zakovala za dno tabele.

Nisu uspjeli pobijediti Lugano (1:1), St. Gallen (0:0), Zurich (1:1), Basel (0:0), Thun (1:1), dok su za vikend igrali s glavnim rivalom u borbi za opstanak.

Golom Nghoya iz devete minute su vodili na gostovanju kod Xamaxa, ali su domaći preko Nuzzola izjednačili u 75. minuti za za konačnih 1:1 i tako nanijeli još jedan bolan udarac izabranicima Ulia Fortea.

Posljednji trijumf Grasshopper je upisao još krajem novembra, na Letzigrund Stadionu savladan je St. Gallen sa 2:1. Od tada prvotimci kluba osnovanog 1886. godine znaju samo za remije i poraze.

Inače, Grasshopper je bio prvi prvak Švicarske i to u sezoni 1897/98. Iz najjačeg ranga su se morali povući 1909. godine jer nisu imali odgovarajući stadiona za igranje, a e eliti su se ponovo pridružili 1916. godine i od tada nisu ispali.

U svojim vitrinama imaju ukupno 27 šampionskih titula, Kup su osvajali 19 puta. Skakavci su i dalje najtrofejniji klub u Švicarskoj, iako su posljednji trofej osvojili 2013. godine pobijedivši Basel na penale u finalu nacionalnog Kupa.

Za ovaj klub je igralo niz nekoliko poznatih igrača, najpoznatiji su svakako Ciriaco Sforza te braća Hakan i Murat Yakin. Dres Grasshopera su svojevremeno nosili Izet Hajrović, Senad Lulić, Kenan Kodro i Rifet Kapić.

Top Komentari

Saimai1316
Bogami nisi u pravu ali bas nimalo,svicarsku ligu pratim pa cak i uzivo stadioni su uvjek puni,gdje god se ode njihovi stadioni ispunjeni a super liga ima jako dobre stadione
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije