Stadion na kojem su Ljiljani igrali svoj prvi domaći meč postaje "svemirski brod"

Prva utakmica se zauvijek pamti

Stadion na kojem su Ljiljani igrali svoj prvi domaći meč postaje "svemirski brod"

Admin Čaušević

Nekadašnji Ljiljani, a današnji Zmajevi su prvi put takmičarske utakmice počeli igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Tadašnje kvalifikacije za Mundijal u Francuskoj reprezentacija BiH je igrala pod zastavom republike BiH pa su ih mnogi od milja zvali Ljiljanima.

Kvalifikacije smo otvorili susretom protiv Hrvatske, a intersantno da smo domaćini bili van granica naše zemlje, tačnije u Italiji.

Susret između dvije susjedne zemlje igrao se na stadionu Dall'Ara u Bologni. Hrvati su slavili sa 1:4, a jedini gol za naš tim zabio je Hasan Salihamidžić.

Dall'Ara je jedan od najljepših italijanskih stadiona. Sagrađen je 1925. godine i prepoznatljiv je po tornju iznad jedne od tribina.

Renato Dall'Ara (Bologna - BO)_2 | Estadios del mundo, Estadios, Mundo

Oglasi

Bolognin dom je rekonstruisan nekoliko puta, a posljednji slučaj je to bio 2015. godine. Kapacitet je 31.000 sjedećih mjesta.

Prije nekoliko dana desila se važna odluka za ovaj kultni stadion jer je stiglo zeleno svjetlo za potpunu rekonstrukciju i modernizaciju.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Lokalna vlast je podržala plan modernizacija te je preostalo samo da Bologna pronađe novi stadion na kojem će igrati svoje domaće mečeve dok traje rekonstrukcija Dall'Are.

Kapacitet stadiona će biti 30.000, a prema dostupnim informacijama kompletni troškovi modernizacije će iznositi oko 125 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi