Revolucija u Njemačkoj: HSV legalizovao pirotehniku

Neki potpuno novi model

Revolucija u Njemačkoj: HSV legalizovao pirotehniku

S. Grebović

Klubovi u našoj zemlji često na adresu od Saveza dobiju čestitke u vidu kazni zbog upotrebe pirotehničkih sredstava od strane vlastitih navijača, koji tako svom klubu prave medveđu uslugu.

HSV je samo prošle godine sa pola miliona eura napunio kasu Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), zbog raznoraznih kazni, među kojima su prednjačile one zbog uporebe pirotehnike njihovih najvatrenijih pristalica.

Prvi čovjek bivšeg prvaka Evrope i šestorostrukog šampiona Njemačke, a danas člana Cvajte, Bernd Hoffman, izjavio je kako je svjestan da je pirotehnika sastavni element navijačke kulture u Njemačkoj pa se umjesto proizvodnji moralne panike okrenuo rješavanju problema u suradnji s navijačima.

Model za rješenje ovog problema trebao bi biti predstavljen 8. februara na utakmici protiv Karlsruhera i to ni manje ni više nego u obliku prve legalne bakljade HSV-ovih navijača!

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Uglavnom, desetak baklji trebalo bi biti zapaljeno prije početka utakmica između travnjaka tribine. Klub u principu treba zadovoljiti sve sigurnosne uvjete i nakon toga dozvolu za bakljadu izdaju hamburški vatrogasci, što je inače praksa i s upotrebom pirotehnike na koncertima u Njemačkoj.

Promo

Top Komentari

adaStolac
Legalno bi trebalo biti paljenje baklji na najvatrenijoj tribini, ali bez ubacivanja u teren. Svako ubacivanje kaznjavat, i recimo kaznjavat ako se utakmica mora prekinuti zbog velikog dima. Ali 5-6 zapaljenih baklji je normala
5 0
El_Matador
Odličan potez. Ako se uredno koristi, pirotehnika neće nikome napraviti problem. Bolje ovako nego da se zabrani, pa onda navijači na sve načine kriju i pale baklje. Zabrane, koliko god im namjere možda bile dobre, u praksi ne donose dobre rezultate. Vorwärts HSV!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi