Slijedi rasplet sezone u Hrvatskoj: Lokomotiva igra za Dinamo, a Varaždin za Rijeku
Foto: Marko Prpić - PIXSELL

Ko će biti prvak?

Slijedi rasplet sezone u Hrvatskoj: Lokomotiva igra za Dinamo, a Varaždin za Rijeku

Kenan Lizde

Fudbalsko prvenstvo Hrvatske ulazi u samu završnicu, a uoči velikog derbija na Rujevici idući vikend, Rijeka i Dinamo danas i sutra moraju odraditi zahtjevna gostovanja. 

Do kraja SuperSport HNL je ostalo još pet kola, a za ekipe Rijeke i Dinama svaka od tih pet utakmica je kvalifikaciona.

Prije međusobnog duela, obe ekipe ovaj vikend moraju odraditi gostovanja, Dinamo danas kod Varaždina, a Rijeka u nedjelju gostuje Lokomotivi.

Ovo kolo može poslužiti kao dobra uvertira za derbi koji bi mogao dosta toga nagovijestiti, ali ne i definitivno odlučiti.

Vrlo je bitno u derbi ući "čiste" glave, sa dobrom atmosferom unutar ekipe, a objema ekipama bi pobjede ovog vikenda donijele potrebni mir i samopouzdanje.

Nekako djeluje da bi Dinamo trebao imati lakši posao u Varaždinu, jer domaći nisu u nekoj posebnoj formi, a uz to su zadnju domaću pobjedu ostvarili prije nepuna tri mjeseca.

Oglasi

Zato je Lokomotiva puno teži protivnik, djeluju u ovom trenutku više takmičarski "nabrijano", što su pokazali i u zadnjem susretu sa Dinamom.

Zanimljivo će biti vidjeti kakvu taktičku postavku će Jakirović izvesti protiv Varaždina, te da li ostaje na tragu sistema 3-5-2 koji je koristio u posljednjih 4-5 utakmica.

Taj sistem su "favorizirali" svi analitičari koji prate Dinamo ove sezone, ponajviše jer zadnja linija "modrih" ima sve kvalitete da djeluje dobro u takvoj postavci.

Međutim, vrlo malo je bilo onih koji su očekivali ovakav ofanzivni pristup Jakirovića koji je na pozicije Wing Back-ova postavio izuzetno napadački orijentisane krilne igrače.

Najčešće opcije su Špikić na desnoj, te Vidović na lijevoj strani, sa rotacijom u liku Kaneka. Napadački to djeluje dosta potentno, oba ta igrača su prodorni, sa tendencijom ulaska u sredinu i participiranja kao vezni igrači.

Oglasi

Na takav ofanzivni pristup po bokovima, mali problemi za Jakirovića se pojavljuju u samoj sredini terena, gdje veliki defanzivni teret pada na leđa Mišića i Sučića.

Prisiljeni su pored organizacijskih sposobnosti izvlačiti maksimum u odbrambenim aktivnostima, pa je logično da se zapitamo da li energetski mogu držati visoki tempo do samog kraja prvenstva.

Ali svjestan je Jakirović i tog segmenta, pa sve češće spomenuti dvojac rotira sa Ademijem i Bulatom, koji definitivno nisu nimalo slabiji partneri u veznom redu.

Prema naprijed će biti prilično očekivano, Baturina kao "fantazista" ekipe, te ispred njega dvojac Kulenović i Petković.

Kulenović je iskazao visok voljni momenat, te je na osnovu visokog nivoa angažiranosti nagrađen sa vrlo bitnim golovima.

Oglasi

Rijeka ide na gostovanje Lokomotivi, što se na prvu čini dosta teži posao nego onaj koji ima Dinamo.

To je ujedno i sraz dva trenera sličnih karakteristika i poimanja fudbalskih postulata.

Sopić iznenađujuće drži visok nivo atmosfere tokom cijele sezone, te je očito da je svojim igračima znao dobro prenijeti emociju i ubijediti ih da su u stanju izdržati sve prepreke i osvojiti naslov prvaka.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Sa ovako karakternim trenerom i igračima, postaje manje bitno kakvu taktičku postavku će Sopić izvesti, jer energetska moć Rijeke pomiješana sa mladalaćkom ambicijom unosi strah u protivničke redove.

Ponovimo za kraj još jednom, ova dva gostovanja koja pretendenti za titulu imaju ovaj vikend, definitivno će odrediti put i način kako će Rijeka i Dinamo nastupiti u derbiju cijelog prvenstva za osam dana.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BosanskaSvedska
Nece ni ove godine hajduk pobjediti gospu ligu,steta!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi