Rijeka ili Dinamo? Pet kola do kraja i derbi na Rujevici
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ko će biti prvak Hrvatske?

Rijeka ili Dinamo? Pet kola do kraja i derbi na Rujevici

Kenan Lizde

Jučer su odigrane dvije vrlo bitne utakmice 1. SuperSport HNL, te nakon današnjeg sraza Varaždina i Rudeša, biće kompletirano 31. kolo.

Oba pretendenta za naslov prvaka su ostvarili pobjede, Dinamo na teškom gostovanju protiv neugodne Lokomotive, dok je Rijeka prilično rutinski kao domaćin savladala Goricu.

Prvenstvo se tako dalje nastavlja, a razlika između dvije vodeće ekipe ostaje ista, te tako Rijeka u posljednjih pet kola ulazi sa blagom ali vrlo bitnom prednošću od "samo" dva boda.

Kada pogledamo raspored obje ekipe do kraja čini se kako je Rijeka u boljoj situaciji, ponajviše zbog utakmice na Rujevici protiv glavnog konkurenta.

Dinamo može zavisiti samo od sebe ako iz tog direktnog dvoboja izađe sa pozitivnim rezultatom, a to je u ovakvoj situaciji samo pobjeda.

Očekivati da se Rijeka spotakne na nekom od protivnika je itekako rizično, te poznavajući način poimanja Jakirovića, sumnjamo da trener Dinama razmišlja na taj način.

Oglasi

Kada analiziramo utakmicu protiv Lokomotive, primjećuje se da Jakirović uzima više rizika u taktičkoj postavci, čak je i previše hrabro nastupio u susretu sa gradskim rivalom. Taktički je ekipu postavio kroz sistem 3-5-2, nešto što je u svom mandatu koristio vrlo rijetko.

To nije sporno, pogotovo jer takva postavka odgovara profilu igrača koje Dinamo posjeduje u svom rosteru.

Ristovski kao stoper je opcija koja sigurno bolje djeluje u domaćem prvenstvu, više nego da ga se koristi na bočnoj poziciji, gdje defanzivno to djeluje izrazito dobro, ali prema naprijed nema prevelikog učinka.

Zadnja linija Theophile-Catherine - Bernauer - Ristovski na razini HNL-a djeluje neprolazna, te uz pomoć dva odgovorna veznjaka kao što su nesumnjivo Mišić i Sučić, Jakirović je osigurao bazne defanzivne stvari, te je u poziciji da lakše može "izmisliti" kvalitetna rješenja prema naprijed.

Oglasi

Najveće iznenađenje u postavci je bio izbor dva krilna igrača, tu je "Profa" instalirao izuzetno ofanzivne igrače Vidovića i Špikića.

Samim tim potezom je pokazao kakve su mu ambicije bile u susretu protiv Lokomotive, ali i to kakav Dinamo možemo očekivati u zadnjih pet kola.

Definitivno, mislimo da će Jakirović preuzeti sav mogući rizik i krenuti bez prevelikih kalkulacija.

Tome u prilog govori i standardiziranje Kulenovića kao drugog napadača, momka koji je iz drugog plana dospio na naslovne strane, ponajviše svojim pogocima i učinkom.

Što se tiče Rijeke, njihova pobjeda protiv Gorice na kraju djeluje kao lagana, ali nije to bilo baš tako tokom cijele utakmice. Dosta je Sopić rotirao, tražio načine da "probije" odbranu Gorice, pa je tek ulaskom Pjace ostvario cilj.

Oglasi

Najveća snaga Rijeke u dosadašnjem dijelu prvenstva je bila izuzetna tranzicija u oba pravca, visoka taktička disciplina koju je pratio izrazito visok voljni momenat.

Svjestan je i Sopić da ovakvu priliku ne smije propustiti, njegova ekipa ga odlično slijedi u idejama, pa tako Rijeka još uvijek izgleda prilično poletno, ali ne baš onako kao što je izgledala prije dva mjeseca.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Subjektivni dojam je da kako prvenstvo ulazi u samu završnicu, da pomalo trkački segment opada, i to na način da ponestaje potrebne svježine i da Sopić nema toliko kvalitetnog izbora u rotaciji.

Ostaje nam da sa zanimanjem ispratimo narednih pet kola, gdje bi nam derbi na Rujevici trebao dosta toga reći, ali definitivno ne i presuditi, jer i jedni i drugi ne smiju izgubiti fokus sa "malih" utakmica, gdje u jednom danu mogu izgubiti sve što su izgradili tokom cijelog prvenstva.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti