Roman Abramovič se vraća na scenu i odlučio je da kupi novi klub

Seli se u Istanbul

Roman Abramovič se vraća na scenu i odlučio je da kupi novi klub

Edmir Škorić

Ruski oligarh Roman Abramovič težak je 14.5 milijardi dolara, te se smatra jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

Abramovič je još 2003. godine preuzeo Chelsea i u narednih 19 godina od londonskog kluba napravio jedan od najvećih na svijetu. No, početkom marta ove godine objavio je da prodaje klub zbog rata u Ukrajini i činjenice da mu je Vlada UK-a zamrznula imovinu.

Ubrzo je napustio Chelsea i više nije vlasnik londonskog velikana. S obzirom da je Roman ostao nogometni zaluđenik, nema namjeru da promijeni svoje biznis i usput hobi planove.

Želi da nastavi voditi klub, ali tek mora da nabavi svoju "novu igračku". Bilo je govora da je spreman da kupi Valenciju, slavni španski klub, ali je taj plan propao.

Zatim se pojavila mogućnost da kupi Goztepe, klub iz Izmira, no sada je navodno blizu da kupi Bešiktaš. Roman je odlučan da preuzme vlasništvo nad jednim od najvećih turskih timova.

Turski list Hurriyet piše kako je ruski tajkun odlučio da se skrasi u Istanbulu, gdje ima usidrene svoje četiri jahte čija se vrijednost procjenjuje na ukupno 1,2 milijarde dolara te da je spreman da se preseli u svoju novu vilu u jednoj od najbogatijih četvrti u Istanbulu.

Nakon invazija ruskih trupa na Ukrajinu, Romanu su uvedene sankcije u SAD, Velikoj Britaniji i u Evropskoj uniji, pa će Turska postati njegova druga domovina.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Romanovim planovima s Bešiktaškom raduju se navijači tog kluba, koji su svjesni da bi s njim na čelu dominirali godinama u turskoj Superligi, a mogli bi da se nadaju i značajnijim uspjesima na evropskoj sceni.

Bešiktaš je 16 puta osvajao prvenstvo Turske, 10 puta Kup i devet puta Superkup svoje zemlje. Nikada klub nije napravio veliki rezultat u Evropi, mada je često igrao grupne faze evropskih takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi