Gvardiol će dugo pamtiti ono što mu je jučer uradio Yamal: "Ni Messi nije bio na ovoj razini"
Hrvatska odbrana nije imala načina da zaustavi Yamala. (Foto: T. Hebib/SportSport)

Pljušte pohvale sa svih strana

Gvardiol će dugo pamtiti ono što mu je jučer uradio Yamal: "Ni Messi nije bio na ovoj razini"

Edmir Škorić

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj počelo je u petak navečer i do sada smo imali četiri jako dobre i efikasne utakmice, a nadamo se da će jednako kvalitetne biti i one koje su na programu u nedjelju.

U prvoj utakmici u petak Njemačka je sa 5:1 savladala Škotsku, zatim je Mađarska s 3:1 izgubila od Švicarske, Španija je sa 3:0 bila bolja od Hrvatske, da bi sinoć Italija nakon preokreta slavila nad Albanijom s 2:1 uz najbrži gol u historiji evropskih prvenstava, koji je u 23. sekundi zabio albanski fudbaler Bajrami.

Ipak, posebnu pažnju privukla je visoka pobjeda Španaca nad Hrvatskom. Furija je slavila sa tri gola u prvih 45 minuta, a pogađali su Morata, Ruiz i Carvajal uz neiskorišten penal Petkovića u 80. minuti.

Jedan od rekorda otišao je u ruke talentovanog Laminea Yamala. Sa samo 16 godina i 338 dana je fudbaler Barcelone postao najmlađi fudbaler koji je zaigrao na Euru. Uspio je i asistirati protiv Hrvatske. Sada pljušte pohvale sa svih strana zbog njegove partije, a na desnoj strani je doslovno izluđivao Joška Gvardiola.

Oglasi

Fernandno Llorente, svjetski i evropski prvak sa Španijom, kazao je da ni Lionel Messi nije dosegao Yamalovu razinu dok je u tim godinama bio u Barceloni.

"Čak ni izvjesni Lionel Messi nije bio na ovoj razini kad je bio u njegovim godinama. Yamal postiže neke jedinstvene stvari, stvarno se ne može usporediti ni s kim", rekao je Fernando Llorente.

Yamalova asistencija za Carvajala također ima još jednu povijesnu komponentu. Bio je to tek drugi put u historiji Španije u evropskim finalima da je igrač Barcelone asistirao igraču Real Madrida. Prethodna odlučujuća asistencija bila je 17. juna 1964. u utakmici između Španije i Mađarske, u polufinalu Evropskog prvenstva. Fuste je tada dodao za Amancia.

Španija će sljedeću utakmicu igrati protiv Italije 20. juna u Gelsenkirchenu, a četiri dana kasnije očekuje ih duel sa Albancima za kraj grupne faze.

Oglasi

Nakon jučerašnje utakmice mnogi su Španiju gurnuli među glavne favorite za osvajanje turnira, iako su im se prethodno davale mnogo manje šanse u odnosu na Englesku ili Francusku.

Španci su nakon pobjede nad Hrvatskom napravili dobar korak prema osmini finala, a Hrvatskoj će meč s Albanijom u srijedu biti jedan od odlučujućih i Vatreni nemaju izbora, morat će odigrati najbolje što mogu i znaju kako bi upisali pobjedu, a Albanija je u duelu s Italijom pokazala da nije zalutala na Euro.

Inače, Lamine Yamal će tek za mjesec dana napuniti 17 godina. On je ponikao u La Masiji i još jedan je nevjerovatan talenat proizveden u akademiji Barcelone. Za Španiju je već upisao sedam nastupa uz dva data gola.

Prošle sezone je dao pet golova uz osam asistencija na 37 ligaških utakmica, dok je u Ligi prvaka upisao dvije asistencije na 10 mečeva. Njegova primarna i jedina pozicija ja ona na desnom krilu, a glavne karakteristike su mu brzina, snaga i tehnika.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1690451104
A prije tekme se pisalo da ce ga Gvardiol pojesti.....
3 0
Kad će šampionat u sjedećem fudbalu da malo pratimo bocnu?
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi