Ronaldo ili Messi: Ko će prije do novog rekorda?
Često se i među običnim smrtnicima raspravlja o tome ko je najbolji fudbaler svih vremena. Mišljenja su različita, ali najteži zadatak je odabrati onog posebnog (Foto: EPA)

Pele uskoro neće biti najbolji strijelac

Ronaldo ili Messi: Ko će prije do novog rekorda?

M. Šljivak

Brazilca Pelea mnogi smatraju najboljim fudbalerom koji se ikad pojavio, ali dobar dio ljubitelja fudbala kao najboljeg svih vremana vide Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Messi i Ronaldo već godinama unazad dominiraju terenima. Gotovo da nema kluba protiv kojeg su igrali, a da nisu postigli golove i gotovo u svakoj utakmici dođu do novih rekorda.

Ubrzo bi obojica mogli srušiti rekord legendarnog Pelea. Radi se o broju pogodaka u karijeri, a slavni brazilski fudbaler je u 638 utakmice postigao 619 golova u periodu od 1956. do 1974. godine.

Njegov rekord je itekako blizu rušenja, a mogli bi ga srušiti i Messi, ali i Ronaldo. Zvijezda Barcelone u dosadašnjoj karijeri je postigao 577 golova, a za to mu je trebala 661 utakmica.

Sa druge strane Ronaldo je malo bliže Peleu. On je postigao impresivnih 589 golova u 789 utakmica i za sada je ipak on koliko-toliko bliže obaranju rekorda.

Godine su na strani Messija, ali ne i Pele

Ronaldo će početkom februrara proslaviti 34. rođendan. Tačno je 869 dana stariju od Messija, pa bi u trci za najboljeg strijelca svih vremena Argentinac trebao imati blagu prednost.

Međutim, sve će zavisiti od toga koliko će obojica još igrati, no sigurno je da ćemo ih gledati još najmanje četiri ili pet godina na terenu.

Pele nije veliki ljubitelj Messija. To je javno i rekao i smatra da nema dovoljno raznovrsnu igru.

"Kako možete porediti čovjeka koji igra dobro glavom i šutira sa obje noge i čovjeka koji koristi samo jednu nogu, ima samo jedan potez i ne igra dobro glavom. Kako?", rekao je nedavno Pele i dodao je:

"Da bi se poredio sa mnom treba biti kompletan igrač, da šutira dobro sa obje noge, da daje golove glavom. Što se mene tiče, Maradona je mnogo, mnogo bolji od Messija. Jedan je od najboljih ikad uza Beckenbauera i Cruyffa", dodao je Pele.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Messi nije želio odgovarati na ove riječi slavnog Brazilca koji je ipak tokom godina često mijenjao mišljenje o mnogim stvarima u svijetu fudbala.

Top Komentari

Alkma
Messi naj bolji svih vremena definitivno prirodni talenat,Ronaldo produkt napornih treninga i upornosti
10 2
VelaHavle
Barcelona - Manchester 2-0 finale lige sampiona 2009. godine, 70. minut. Najbolji kojeg je ova igra ikada vidjela skace izmedju Ria Ferdinanda i Nemanje Vidica i zabija gol glavim. Zavezi stara, napisena, matora, senilna budalo. Nisi mu do koljena, ni ti ni Penaldo
6 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi