Ronaldo je zaboravljen, živio Vinicius

Koliko je Realova budućnost svijetla

Ronaldo je zaboravljen, živio Vinicius · Kolumna

Hajde što Ronaldo i Messi ulaze u pozne igračke godine, makar i dan danas briljirali, nego što i mi ljubitelji fudbala polako - ko nema djecu pa po njihovom rastu to ne može spoznati - preko Ronalda i Messija sve više uviđamo koliko smo stariji, koliko vrijeme brzo prolazi. I kakvu smo privilegiju imali.

Oni možda znaju šta će kada okončaju svoje karijere, njihovi klubovi manje-više, ali šta ćemo mi koji smo imali sreću živjeti i biti dovoljno trezveni i s pameću da upamtimo prve trenutke blještavih karijera nenormalnog dvorca (ako može nekakav bend da se zove Nenormalni Balašević, što bi manje normalan bio dvojav Messi - Ronaldo). Hoćemo li ikada više doživjeti i uživati u majstorijama poput njihovih, makar ne bili svjedoci sličnog nekog rivalstva.

Kada mislimo na klubove, evo Real Madrid kuburi nakon odlaska Portugalca u Juventus. Počeo je Ronaldo da se smatra većim od kluba, to je jednostavno bilo neminovno i u njegovoj ljudskoj prirodi, pa sada na sve načine u Realu pokušavaju da minimiziraju njegove zasluge svih ovih godina, da izbrišu historiju.

"Njegovo ime neka se ne spominje svakog drugog dana", rekao bi neki Kontrabregović. Sada su tu neki novi klinci, nisu svi stari usahli, ali pogled na budućnost pogled je u - Viniciusa Juniora.

JR-a očekuju dva duela protiv Barcelone. Jednom u životu imao je priliku da igra El Clasico, neki dan i nagovijestio je da bi možda on mogao biti "taj".

Brazilski tinejdžer je insistirao da se on i njegove kolege ne trebaju plašiti Lionela Messija, uprkos jasnom statusu Argentinca kao najboljeg igrača u Španiji/svijetu i njegovom iskustvu utjecaja na ishode El Clasica.

Počinje li s njegovim apelima da se ne treba plašiti Messija neka nova era? Era bez Ronalda u Realu je započela, koliko Brazilac realno može biti neko ko će biti pandan nezaustavljivom Messiju.

Budući da se oba tima nalaze u nekom prelaznom periodu, bez obzira što je Messi još tu, a Ronaldo više nije, logično je i da Barcelona i Real razmišljaju šta nakon. Dva igrača koja simboliziraju nove tokove jesu Ousmane Dembele i Vinicius, pa se zapravo njihovom usporedbom ocjenjuje i kome je budućnost svjetlija, naklonjenija.

Obojicu krasi zastrašujuća brzina, agilnost i tehnička sposobnost i baš bi oni u budućnosti mogli rješavati El Clasica. Tako se barem pretpostavlja.

Dembele i Vinicius u brojkama

Utakmice: Dembele 31 / Vinicius 25

Minuta u igri: Dembele 1988 / Vinicius 1416

Golovi: Dembele 13 / Vinicius 4

Asistencije: Dembele 6 / Vinicius 8

Driblinzi: Dembele 81 / Vinicius 49

Šutevi u okvir: Dembele 29 / Vinicius 25

Tačna dodavanja: Dembele 796 / Vinicius 409

Njihovi počeci bili su teški u novim klubovima. Francuz je proveo gotovo cijelu svoju prvu sezonu na marginama zbog ozbiljne povrede, dok je u drugoj godini, djelom zbog nediscipline i dalje ostavljaju sumnju u njegove dugoročne izglede u klubu.

Brazilac je, s druge strane, morao da provede fazu učenja u Castilli, prije nego što je eksplodirao pod palicom Santiaga Solarija.

Dok je kontrola nad loptom oduvijek bila u fokusu posljednjih godina, i dueli recimo između Xabi Alonsa i Xavi Hernandeza, danas mladi duo razbija monotoniju. Dembele je postao jedna od Barceloninih senzacija ove sezone. Prebacivši se na desnu stranu trenutno je dobio bitku protiv Philippea Coutinha za mjesto u timu.

Dembele ima 21 godinu, Vinicius 18 i mnogi su usredsređeni na to šta svako od njih može učiniti u budućnosti. Međutim, pred nama su dva Clasica na Santiago Bernabeu i mladići će sigurno htjeti odmah ostaviti trag. E, baš da vidimo.

S Brazilcem je krenuo oporavak Reala?

Vinicius je izostavljen iz Realovog sastava za prvi ligaški Clasico sezone u oktobru, kada je Barcelona dobila 5:1 na Camp Nou. Julen Lopetegui je tada "smaknut" s pozicije, a njegova vladavina ocijenjena je sramotnom.

Realov oporavak krenuo je od imenovanja Santijaga Solarija kao Lopeteguijeve zamjene. Vinicius je ubilježio niz dobrih igara na lijevoj strani - uključujući i prvu utakmicu polufinala Copa del Rey protiv Barce, gde je pokazao bljeskove enormnog potencijala (1:1).

Govoreći nakon što je Real prošli vikend savladao Levante, mladi napadač je rekao: "Spremni smo za El Clasico, u nekoliko dana igramo dva. Znamo da ih svi navijači očekuju, to je veoma važan meč. Svaki igrač bi volio da bude uključen u Clasico!"

U svakom slučaju već od večeras, ko nije, neka počne obraćati pažnju na ovoga igrača.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi