U javnosti ga ljubila, u tajnosti varala: Odmotava se klupko najveće misterije u historiji Mundijala

Otkrivaju se detalji

U javnosti ga ljubila, u tajnosti varala: Odmotava se klupko najveće misterije u historiji Mundijala

A. Čaušević
Teme:

Odmotava se klupko oko možda i najveće misterije u historiji fudbala. Čovjek koji je sa 20 godina držao fudbalski svijet pod svojim nogama našao se u slijepoj ulici i naciju je ostavio u nevjerici. Navodno je za sve kriva jedna žena.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za manje od dvije sedmice pa je idealna prilika da se prisjetimo sada već famoznog dešavanja uoči finala Mundijala održanog 1998. godine kada je Francuska sa 3:0 pobijedila Brazil.

Uoči te utakmice sve oči su bile uprte u Ronalda Nazaria da Limu, golobradog mladića koji je je trebao pokoriti svijet. Godinu ranije je osvojio Zlatnu loptu, a fudblasku uskrsnuće je trebao doživjeti u Francuskoj.

Ronaldo je dominirao na turniru, a do finala je postigao četiri gola. Riješili su Brazilci bez problema grupnu fazu. Do polufinala su stigli preko Čilea i Danske, da bi u meču za finale pobijedili Nizozemsku boljim izvođenjem penala.

  
Ronaldo i Silvia Werner

Dan uoči finala 12. jula na stadionu Saint-Dennis u taboru Brazilaca su počele da se dešavaju čudne stvari i to sve zbog čovjeka koji je tada zaludio cijeli svijet i bio je ubjedljivo najveća fudbalska svijeta.

Stigla je vijest da Ronaldo nije spreman za finale. Brazilska nacija je zanijemila. To je bio okidač da se počnu širiti raznorazne teorije zavjere.

Oglasi

Dosta toga je rečeno i napisano. Spominjao se napad epiletični napad, zatim da psihički nije mogao nositi pritisak s kojim se suočava. Bilo je teorija i da je otrovan, a neki su okrivili i preveliku upotrebu vijagre.

"Sve je bilo u redu za vrijeme ručka. Otišao sam u sobu da se malo odmorim, a onda sam osjetio nešto što nisam nikad u životu. Probudio sam se i bilo mi je užasno loše. Rekli su mi da sam buncao, vikao, otvorio sam oči i vidio sam nekoliko saigrača i doktora Toleda. Niko nije želio da mi kaže što se dogodilo", ispričao je Ronaldo prije nekoliko godina.

"Svi testovi su pokazivali da mi nije ništa, da se ništa nije dogodilo. Ali selektor Zagalo nije ni pomišljao da me stavi u ekipu. Prije početka finala rekao sam mu da moram da igram, da sam u redu. Nije imao izbora i poslušao me. Igrao sam, a sve ono što mi se događalo vjerojatno je uticalo na ekipu i zato smo odigrali kako smo odigrali."

  
Ronaldo je u finalu bio neprepoznatljiv

Na terenu je sve ličilo na igru mačke i miška. Galski pijetlovi su "unakazili" brazilsku "Jogu bonitu", a blijedi Ronaldo nije bio ni sjena od igrača koji je tada bio zaista fudbalski vanzemaljac i igrač kakav se više nije pojavio na velikoj sceni.

Navodno je za sve kriva tadašnja Ronaldova djevojka Suzana Werner koja je bila u Brazilu na Mundijalu, ali je istovremeno varala napadač sa tadašnjim golmanom Flamenga Juliom Cesarom, a kasnije legendom Intera.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ronaldo je navodno saznao sa prevaru što ga je psihički dotuklo i jednostavno nije mogao biti na svom nivou. U međuvremenu su se Julio Cesar i Suzana Werner vjenačali i postali roditelji dvoje djece.

  
Werner je varala Ronalda sa Juliom Cesarom sa kojeg se na kraju i udala

S druge strane, što je sve "pravi" Ronaldo ispustio u Francuskoj nadoknadio je četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Karijeri kada je odveo Brazilce na krov svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi