Rosenborg - Bivši rekorder Lige prvaka traži povratak na staze stare slave
Foto: EPA

Bez premca u Norveškoj

Rosenborg - Bivši rekorder Lige prvaka traži povratak na staze stare slave

S. Bošković

Rosenborg Ballklub, često referenciran samo kao Rosenborg potencijalni je protivnik FK Sarajevo u trećem pretkolu Evropske lige.

Aktualnog prvaka Norveške u Sarajevu će sigurno dobro upoznati preko njihovog igrača Besima Šerbečića, koji je ovog ljeta u bordo tim stigao na posudbu, a sigurno se ni Šerbečić nije nadao ovako brzom susretu s bivšim suigračima.

Klub je osnovan 1917. godine, a danas igra na Lerkendal stadionu koji prima 21.421 gledatelja.

Norveški tim se upravo u Lerkendal, Trodenhaim preselio 1957. godine, tri godine kasnije osvojio kup i po prvi put u historiji izašao u Evropu.

Rosenborg se unatoč turbulentnoj historiji promovirao u najveći norveški klub, te je osvojio 26 titula prvaka ove skandinavske zemlje.

No, Norvežani su imali veliki uspjeh i u Evropi. Između 1995. i 2007. godine Rosenborg je čak 11 puta igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, od toga osam puta uzastopno (1995-2002), što je bio i evropski rekord, sve dok ga 2004. godine nije srušio Manchester United.

Svoju 22. titulu Rosenberg je osvojio na dominantan način. Sedmog novembra su u posljednjem kolu lige savladali Tromso rezultatom 1:0, te osvojili naslov bez poraza.

Posljednje sezone Rosenborg je osvojio svoju zadnju titulu,a tome su dodali i osvajanje kupa i superkupa.

O dominaciju ovog tima u Norveškoj dovoljno govori činjenica da su osvojili samo dvije titule manje od naredna četiri tima. Rosenborg je osvojio 26 titula, a Fredrikstad, Viking, Lillestrom i Valerenga su kombinirano osvoji 28.

U evropskim takmičenjima norveški tim je odigrao ukupno 260 utakmica, slavio u 102, remizirao u 50, te izgubio 108 i to uz gol razliku 387:386.

Rosenborg je redovan učesnik evropskih elitnih takmičenja, no igrači ovog tima ne uspijevaju da prođu grupnu fazu. Prethodne godine su ispali u grupi Evropske lige, a protivnici su im bili Celtic, RB Leipzig i Red Bull Salzburg. Također, grupnu fazu su igrali i sezonu prije toga.

Ekipa je sastavljena najviše od Norvežana. Po transfermarktu je lijevi bek Birger Meling, čija se vrijednost procjenjuje na 1,50 miliona eura, a nakon njega najviše vrijedi centralni veznjak Mike Jansen s 1.40 miliona eura, a toliko i vrijedi Nigerijac Samuel Adegbenro koji igra na poziciji lijevog krila.

Trenutni trener ovog tima je Eirik Horneland, koji je došao u januaru.

Ipak, trenutno Rosenborg ne igra tako sjajno. Nakon 15. kola norveške lige nalazi se na šestom mjestu s 24 osvojena boda, te zaostaje sedam bodova za vodećim Moldeom.

Fudbaleri ovog tima postigli su svega 20 golova u 15 utakmica, a primili 18.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najbolji strijelac je Soderlund s pet postignutih golova, a dva gola je zabio Jensen.

Vrijedi napomenuti da je Rosenborg u prvom pretkolu Lige prvaka s ukupnim rezultatom 6:0 izbacio Linfield, a u drugom pretkolu ga čeka duel sa  BATE Borisovom.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mu'min Juventino FKS
Ah tesko mi ovo mozemo proci, al eto, nek ipak ima tracak nade
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi