Rusija ima pravo nastupa na Evropskom prvenstvu narednog ljeta

Tu su barem imali sreće

Rusija ima pravo nastupa na Evropskom prvenstvu narednog ljeta

E. Čaušević

Rusija se neće moći takmičiti na Olimpijskim igrama narednog ljeta i Svjetskom prvenstvu 2022. godine nakon što ih je suspendovala Svjetska anti-doping agencija.

Svjetska anti-doping agencija je odlučila suspendovati Rusiju s takmičenja u naredne četiri godine zbog toga što su ruski sportisti sistemski koristili doping i brisali krucijalne laboratorijske dokaze.

Rusi imaju pravo na žalbu do 30. decembra ove godine, ali kako stvari stoje teško da će se nešto promijeniti.

No, što se tiče nastupa fudbalske reprezentacije Rusije na Evropskom prvenstvu narednog ljeta oni će imati pravo da igraju. Kako prenosi BBC UEFA nije definirana kao "organizacija velikih događaja" u vezi s kršenjem anti-doping pravila.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Doping skandali potresaju Rusiju još od 2015. godine kada je WADA došla do dokaza o masovnom dopingovanju ruskih sportista. Oni sportisti koji dokažu da nisu imali veze s tim imaju pravo da nastupaju na takmičenjima, ali ne pod zastavom Rusije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi