Rusi imaju lud plan, selektor Karpin je to priznao na posljednjoj press konferenciji

Napuštaju UEFA-u?

Rusi imaju lud plan, selektor Karpin je to priznao na posljednjoj press konferenciji

E. Škorić

UEFA je službeno objavila da Rusija neće biti na Evropskom prvenstvu 2024. godine.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara ove godine, ubrzo su svi ruski sportisti i sportski savezi suspendovani. UEFA i FIFA su odmah izbacile Rusiju iz svih svojih takmičenja.

Rusima je zabranjeno bilo da igraju baraž za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a sada je postalo jasno da neće biti u žrijebu za kvalifikacije za EP koje se 2024. igra u Njemačkoj.

Pojavile su se glasine da bi Rusija mogla da promijeni nogometnu federaciju, odnosno da napusti članstvo u UEFA-i i da se pridruži Aziji. Ruski selektor Valerij Karpin je na press konferenciji kazao da nije bio šokiran najnovijom odlukom UEFA-e i da nije ni očekivao drugačiju odluku.

Karpina su pitali o mogućem odlasku Rusije iz UEFA-e.

"Ovisi o kojem vremenu govorimo. Što se tiče sljedećih šest mjeseci, za to nema šanse. No, ako govorimo o 2-3 godine, mislim da je to moguće. Volio bih da se ova situacija riješi u roku od godinu dana", kazao je Karpin.

U Rusiji su već razvijena tri scenarija akcije vezane uz nogomet. Jedan od njih je i bijeg pod okrilje Azijske federacije. Druga opcija je čekati situaciju u Evropi i nadati se ukidanju sankcija koje su nametnule UEFA i FIFA. Treća opcija je usredotočiti se na nacionalna takmičenja i organizovati turnire samo u Rusiji.

Ruska reprezentacija u utorak igra protiv Kirgistana prijateljsku utakmicu i to je prvi meč za Ruse od novembra 2021. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U oktobru je planiran meč s Iranom, a zakazana je za novembar i utakmica s reprezentacijom BiH, no sve su manje šanse da će se ona odigrati.

Što se Karpina tiče, on je selektor Rusije po ugovoru do kraja godine, pa nije poznato hoće li ostati na kormilu ili će Rusi tražiti nekog drugog, ali to im je sada najmanje važno. Postoje daleko ozbiljniji problemi sa kojima se odavno susreću zbog rata u Ukrajini i brojnih sankcija od strane svjetske i evropske nogometne federacije.

Top Komentari

SarajFK
Kako ce UEFA bez njih?
2 2
King_Kenny
...njih treba totalno izolirati,kakva Azija,pa ni tamo pola reprezentacija nece htjeti igrati sa njima,prve Juzna Koreja i Japan...ne vjerujem ni da bi prosli glasanje za prijem tamo...neka pokusaju u Africi hahahahaha...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi