U Moskvi osvanuo sramotan natpis povodom utakmice SAD - Iran
Foto: EPA - Ilustracija

I to koriste za propagandu

U Moskvi osvanuo sramotan natpis povodom utakmice SAD - Iran

Eldar Ganibegović

Rusije nema na Mundijalu u Kataru, ali se u toj zemlji prati Svjetsko prvenstvo. Ipak, neke stvari ne mogu proći, a da se ne koriste u svrhu propagande.

Sinoć su se u direktnom okršaju za prolaz u osminu finala sastali SAD i Iran, a Amerikanci su slavili pogotkom Christiana Pulišića i osvojili drugo mjesto u grupi B.

# TIM UTA BOD GR
1. Engleska 3 7 9:2
2. SAD 3 5 2:1
3. Iran 3 3 4:7
4. Vels 3 1 1:6

Na ulicama Moskve osvanula je reklama za ovaj susret i sve je, nažalost, iskorišteno u svrhe politike i propagande.

"Sjedinjene Države su uvijek male. Iran je uvijek velik. Iran, cijela Rusija s tobom!" - takav se natpis pojavio na digitalnom jumbo plakatu u Moskvi.

Godinama su Rusija i SAD glavni konkurenti na svjetskoj sceni, ali agresija ruskih trupa na Ukrajinu znači da se ruska država tretira kao glavna prijetnja miru i razvoju u svijetu.

Iran je jedna od rijetkih zemalja koja otvoreno podržava i saveznik je Rusije. S njom sarađuje u političkim, gospodarskim i vojnim pitanjima.

Rusija je skoro potpuno isključena iz svijeta sporta, a posebno iz Evrope gdje je suspendirana iz UEFA-e. U ruskom nogometnom savezu čuju se glasovi da se sve ozbiljnije razmišlja o napuštanju europske federacije i prelasku u azijsku.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kao saveznik, Iran bi vjerojatno podržao zahtjev Rusije za pridruživanje AFC-u. Neslužbeno, Iranci se s Rusijom dogovaraju oko odigravanja prijateljske utakmice 2023. godine.

Podsjetimo, plan ruskog i Fuddbalskog saveza Bosne i Hercegovine bio je da se prije 11 dana igra utakmica u St. Peterburgu, koja je na kraju otkazana. 

Top Komentari

PauFox
❤️Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel pосetniк 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku ➤ Ja.cat/id379052
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi