S Begovićem o transferu, reprezentaciji, ali i planovima: 'Vrtim se u krug, država kao da odmaže...'

Golman Bournemoutha iz Engleske za SportSport.ba

S Begovićem o transferu, reprezentaciji, ali i planovima: 'Vrtim se u krug, država kao da odmaže...' · Intervju

Igrači kao što je Asmir Begović su rijetki. Golman Bournemoutha definitivno spada u grupu onih protiv kojih rijetko ko može reći nešto u negativnom kontekstu, karakterna crta kakvu ima malo koga će ostaviti ravnodušnim, a kada je tako onda i ne iznenađuje što nikada nije 'zabrljao' niti se našao na naslovnicima pojedinih tabloida. Odmjeren je i uljudan, s manirima prave engleske gospoštine.

Posljednjih sedmica Begovićevo ime sve češće se pominje na Otoku. Nakon turbulentne sezone mnoštvo je napisa o eventualnom odlasku iz Bournemoutha i interesovanju klubova poput Celtica, Fenerbahčea i Olympiakosa, međutim najvjerovatnije ostaje na istoj adresu, u Bournemouthu, s kojim je jučer i zvanično započeo pripreme za novu sezonu.

Jučer nam je rekao da je maksimalno motivisan i spreman da dokaže da zaslužuje 'jedinicu', kako u Bournemouthu, tako i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine koje se nije odrekao ni nakon poniženja koje mu je priređeno poslije svega što je napravio u dresu sa državnim grbom.

"Startale su pripreme, odmorio sam se dobro u proteklom periodu i mogu reći da jedva čekam da sezona krene. U proteklom periodu je bilo dosta turbulencija, jedan period nisam branio nikako, ali sada slijedi borba i spreman sam da pokažem da zaslužujem biti broj jedan", javio se Asmir Begović iz Engleske za SportSport.ba.

Fotografija Asmir Begović.

Pričalo se i da ste u sukobu sa trenerom Eddiem Howeom.

"Činjenica je da nisam igrao onoliko koliko sam želio. Ne bih se smatrao sportistom da ne želim da igram u svakoj utakmici. Da, pisalo se i o sukobu tom sa Howeom, ali to je napuhano. S trenerom imam vrlo dobar odnos, maksimalno ga respektujem, tako da su po meni te priče besmislene."

Celtic, Fenerbahče, Olympiakos... Postoji li mogućnost da promijenite sredinu?

"Trenutno sam pod ugovorom sa Bournemouthom i maksimalno sam fokusiran, dakle, na svoj sadašnji klub. Preda mnom je 15. sezona u Engleskoj i trudim se da se što bolje pripremim kako bih se pokazao u najboljem svjetlu, ali, naravno, da i do mene dolaze takve glasine. Takvo je ljeto, navikao sam na te stvari i lijepo mi je čuti kada me povezivaju s takvim klubovima. To znači da vas ljudi cijene..."

Fotografija Asmir Begović.

Akademija pun pogodak

S novcem koji zarađujete možete gdje hoćete, ali ovog ljeta došli ste u BiH da afirmišete klince kroz svoju akademiju.

"Kamp koji sam organizovao u stalnom je rastu. Dolazio sam, kroz treninge radili smo kvalitetno i drago mi je kada vidim da ima toliko motivisane djece da naprave nešto od svog života. Već se s nestrpljenjem radujem sljedećem kampu. Djeci koja dođu to je ujedno i veliko iskustvo, dajemo im motivaciju, a neki od njih na dobrom su putu i da ostvare što su zacrtali. Ajdin Brkić je iz naše akademije, recimo, otišao u FK Sarajevo, Đani Mladina je jedno vrijeme boravio u Australiji... Prijave su otvorene, na stranicama našim se mogu raspitati svi dječaci i prijaviti."

Kroz fondaciju željeli ste izgraditi i sportski centar u BiH. Gdje je zapelo?

"BiH za mene predstavlja drugu kuću i trudim se dati neki svoj doprinos kada sam god u prilici. Pogađa me kada vidim koliko u ovoj zemlji ima potencijala, ali politika i korupcija sve to koče. Ranije sam najavio da želim da izgradim taj sportski centar u blizini Mostara, i dalje mi je to u planu, međutim imam osjećaj da se vrtim u krug. Situacija je problematična, umjesto da država ili grad pomognu, stekao sam utisak kao da mi zatvaraju vrata. Nadam se da će biti sluha za to i da ćemo dobiti adekvatno zemljište uskoro kako bismo mogli krenuti s radom."

Jeste li gledali utakmice reprezentacije protiv Italije i Finske?

"Nisam dobio poziv, ali sam i dalje navijač, gledam reprezentaciju preko TV-a. Očekivao sam kao i svi da ćemo izvući više iz prethodne dvije utakmice, ali, eto, činjenica je da smo podbacili u utakmici sa Finskom koja je možda bila i ključna. Protiv Italije smo, više-manje, odigrali dobro, bilo je trenutaka kada smo čak i odlično stajali na terenu, no i u toj utakmici smo poraženi. Šta je, tu je... Još dosta je bodova u igri, mislim da se možemo izdignuti i na kraju ostvariti plasman na Euro."

Fotografija Nedjada Mehdica.

Želi se vratiti u reprezentaciju

Ne gubite nadu da ponovo možete biti 'jedinica' reprezentaciju?

"Naravno da ne. Motivisan sam da u narednoj sezoni i pokažem, a da li će šansa doći, vidjet ćemo."

Haris Medunjanin je nedavno izjavio da ste zaslužili više respekta od strane selektora Prosinečkog. Dijelite li mišljenje?

"Svi znaju da smo Haris i ja veliki prijatelji... To je on izjavio, takvo mu je mišljenje i ima pravo na to, kao i svi. Ja sam rekao da sam i dalje na raspolaganju reprezentaciji i da ću učiniti sve da se vratim. To je to."

Gdje se vidite za pet, deset godina? Planirate li još dugo igrati?

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Planiram igrati sve dok se budem dobro osjećao. Hvala Bogu, tijelo me do sada dobro slušalo, nije bilo nekih povreda i ako ostane tako vrlo je moguće da budem aktivan još dugo. Život poslije karijere? O tome i nisam mnogo razmišljao, ko zna... Sigurno je da se ne vidim ozbiljnije u nekom trenerskom svijetu, iako posjedujem UEFA-inu B licencu, ali nije isključena možda direktorska funkcija ili tako nešto", dodao je 32-godišnji Begović na kraju razgovora za SportSport.ba

Top Komentari

teddy sheringham
BiH nije imala i dugo neće imati elokventnijeg, kulturnijeg i odmjerenijeg igrača od Asmira. Hvala što si slika i prilika pravog istinskog Bosanca.
7 0
SeoRusilac
Kao takav nije pozeljan ni na klupi za rezerve u reprezentaciji. Nazalost Odjebali su Lulica, Medunjanina, Ibisevica, Begovica, a Kolasinac je trenutno u procesu odjebavanja cini mi se.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije