Sabrina Buljubašić: heroj ili zločinac?
Način na koji će ime Sabrine Buljubašić ostati upisano u knjigama FK Sarajevo odrediće posljednja transakcija koju je uradila u svom petogodišnjem mandatu. (Foto: SportSport.ba / Horde Zla)

Sabrina Buljubašić: heroj ili zločinac? · Komentar

E. Haračić

Legenda kaže da je Sabrina Buljubašić nekada sredinom juna 2016. godine otputovala sa Ken Choom u Čapljinu kao prevodioc, a vratila se dva dana kasnije kao direktorica FK Sarajevo.

Djevojka koja je sredinom prošle decenije stigla u SFK 2000 da pojača konkurenciju na poziciji lijevog beka i volontirala u administraciji FK Sarajevo, a onda u Titovoj 38b počela raditi na poslovima prevođenja sa engleskog jezika u manje od pet godina učestvovala je u dvije prekookeanske prodaje kluba i ostavila neizbrisiv trag u historiji kluba, te pokazala da i žena može biti jednako omiljena i omražena u fudbalu kao i svaki muškarac.

Te 2016. godine Vincent Tan donirao je novce za obnovu bolnice "Irfan Ljubijankić" zbog čega je u njegovo ime svečanoj akademiji i dodjeli priznanja Evropskog pokreta u BiH u Čapljini prisustvovao Ken Cho, a iz Sarajeva je stigao Edis Kusturica koji je radi lakše komunikacije poveo i prevodioca - Sabrinu Buljubašić. Dan kasnije, Buljubašić je prevodila i na sjednici UO FK Sarajevo u sarajevskom hotelu Bristol, da bi manje od 24 sata kasnije uposlenici kluba bili obaviješteni da će Dinu Selimovića na poziciji direktora kluba zamijeniti niko drugi do djevojka koju je rijetko ko ranije i primjećivao na hodnicima - Sabrina Buljubašić.

Šta se dešavalo u ta dva, za budućnost kluba presudna, dana i na koji način je Buljubašić stekla neograničeno povjerenje Vincenta Tana ostaće upisano kao jedna od najvećih tajni i sasvim sigurno jedan od najbržih kontra-napada u bogatoj historiji kluba.

Uloženo povjerenje kontroverzna direktorica opravdala je u narednih pet godina u kojima je Vincent Tan uspio prodati većinu upravljačkih prava svom poslovnom partneru iz Vijetnama, Nguyen Hoai Namu za 12 miliona dolara, da bi nešto kasnije ista prava otkupio nazad, prema dostupnim informacijama - za 1 euro. Odličan posao za Tana, nešto manje dobar za FK Sarajevo čija vrijednost je sa 12 miliona praktično svedena na nulu i katastrofalan za Vijetnamca koji je svoj posao povjerio direktorici iz Tuzle.

Angažman Sabrine Buljubašić nije se dobro završio ni za Edisa Kusturicu kojeg je na poziciji predsjednika skupštine vrlo brzo po njenom dolasku zamijenio do tada anonimus u svijetu sporta, Makedonac Valentin Ilievski.

Oglasi

Isti recept izbora saradnika pratio je Sabrinu Buljubašić tokom cijelog njenog mandata u FK Sarajevo. Na pozicijama su se redovno smjenjivali njeni prijatelji i prijateljice ili prijatelji njenih prijatelja ranije nepovezani sa sportom ili sa FK Sarajevo, vrlo često s adresom stanovanja van BiH i uglavnom potpuno odani onom ko ih je za poziciju preporučio, čak i kada su po poziciji bili iznad direktorice. Iza svih odluka, kao pečat kvalitete, stajao je uvijek "amidža" Tan koji je deklarativno i finansirao cijeli projekat.

Međutim, finansiranje iz Malezije je, barem u posljednjim godinama i ostalo samo deklarativno, obzirom da je po izlasku iz FK Sarajevo, Nguyen Hoai Nam izjavio je da nije bio zadovoljan izostankom podrške drugih investitora, te činjenicom da sam snosi sve troškove ekipe koji su iz godine u godinu rasli. Želio to neko priznati ili ne, od ulaska malezijskog multimilionera očekivalo se mnogo više, a efekat bogatog "amidže" izostao je na svim poljima. Ne umanjujući činjenicu da je od njegovog dolaska klub nanizao više titula nego ikada ranije, navijači ne mogu biti zadovoljni "evropskim iskorakom" koji im je obećan, nedovoljnim ulaganjem u infrastrukturu od koje je pomak napravljen samo u poluzavršenom kampu u Butmiru, a pogotovo godinama finansijske nesigurnosti koja prati klub od kada je on u vlasništvu Vincenta Tana i njegovih satelita.

Budućnost će zavisiti od želje, prava i obaveza novih/starih vlasnika

Ipak, bez obzira na sve učinjeno, ni nezadovoljstvo navijača proteklom godinom, ni četiri pehara koje niko nikad ne može iznjeti iz vitrina u Titovoj 38b, način na koji će ime Sabrine Buljubašić ostati upisano u knjigama FK Sarajevo odrediće posljednja transakcija koju je uradila u svom petogodišnjem mandatu.

Još uvijek obavijen velom tajne, način na koji je odrađen povratak kluba u vlasništvo Vincenta Tana i ulazak novog igrača - Ismira Mirvića biće presudan za odgovor na pitanje oko kojeg se u posljednjih godinu dana dijele navijači i simpatizeri Sarajeva: "Da li je Sabrina Buljubašić najbolja ili najgora direktorica u historiji FK Sarajevo?"

Prošlo je već više od mjesec dana od kad je Ismir Mirvić i zvanično predstavljen kao investitor i novi predsjednik kluba, te vjerovatno više od četiri mjeseca od kad je napravljena transakcija između novih i starih vlasnika, a javnost još uvijek nije saznala šta je ta transakcija u stvari podrazumjevala i između koga se desila.

Iako često u Sarajevu, Mirvić još uvijek nije spreman odgovarati na pitanja javnosti o svom učešću u FK Sarajevo. Ko je zaista većinski vlasnik, u kojem omjeru, koja su njegova prava i da li ima ikakve ugovorom definisane obaveze, pitanja su na koja još uvijek nema odgovora, a kako sada stvari stoje, ne čini se ni da će ga biti sve dok ne zagusti. Podsjetimo, kada je Vincent Tan kupio upravljačka prava u FK Sarajevu potpisan je Ugovor o investiranju između kluba i njegove grupacije. Da li sada postoji neki ugovor i između koga je potpisan, te kakva su prava Udruženja građana FK Sarajevo u svemu tome, ostaje nejasno.

Nadati se je da Sabrina Buljubašić i Damir Kasum u očajničkoj potrazi za novim investitorom koji bi zamijenio Nama i začepio finansijske rupe u ekipi nisu zaboravili štititi buduće interese kluba kojeg su zastupali barem na papiru. Za klub bi bilo katastrofalno ukoliko novi/stari investitori ne bi imali finansijske obaveze prema klubu koje bi im garantovale kontinuirano vlasništvo nad upravljačkim pravima, već da, u slučaju da im igračka dosadi ili postane preskupa, imaju mogućnost da FK Sarajevo ponovo ostave u blokadi u kakvoj je bio i ovog proljeća.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Budu li novi/stari vlasnici obavezni krpati rupe u budžetu kluba onako kako su to uradili isplativši zaostale plate igračima netom po svom ulasku u klub, te investirati u razvoj infrastrukture i igračkog kadra, pred FK Sarajevom će opet biti svijetla budućnost, a ime Sabrine Buljubašić spominjaće se kao ime spasiteljice i začetnice prelijepe sportske priče u glavnom gradu BiH.

S druge strane, ako se pri prodaji kluba zaboravila ugraditi i klauzula odgovornosti prema istom, ljuljaće se kako vjetar puše, a optimizam će trajati samo do prvog monsuna na dalekom istoku.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BordoSarajevo78
Na početku heroj, poslije zločinac. Kad se podvuče linija, definitivno zločinac. Hvala, doviđenja i prijatno, daleko ti kuća od Koševa bila.
24 3
Kiss
Pitari ko pitari
7 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi