Sušićeva izjava i dalje odzvanja ušima: "Pravimo od njih igrače, a nisu još ni 'i' od igrača"

Kao podsjetnik i opomena za sve

Sušićeva izjava i dalje odzvanja ušima: "Pravimo od njih igrače, a nisu još ni 'i' od igrača"

A. Čaušević

Još jedne kvalifikacije za Bosnu i Hercegovinu su dobile epitet neuspješnih. Nešto na što smo navikli, nažalost. 

Popularni Zmajevi su imali sve u svojim rukama, odlučivali su o svojoj sudbini, ali su odmah zakazali. Finska je izabranicima Ivayla Peteva očitala lekciju i slavila sa 1:3.

Nakon te utakmice postavljeno je mnogo upitnika o našem nacionalnom timu. Svakako se najviše diskutovalo o samom kvalitetu igrača, ali načinu na koji se predstavljao dres nacionalnog tima.

Svoje je rekla i prisutna publika na Bilinom polju. Igrači koji su trebali biti glavni na terenu poslije odsustva Edina Džeke su najivše zakazali, to se odnosi na Radeta Krunića i Miralema Pjanića. Ispraćeni su zvižducima.

Za 25 godina koliko reprezetnacija BiH igra kvalifikacije za velika takmičenja plasman je izboren samo jednom i to na Mundijal u Brazilu 2014. godine.

Tadašnju reprezentaciju je sa klupe vodio Safet Sušić koji je znao da lupi šakom o stol kada je to potrebno, pa se njegova izjava iz 2011. godine još uvijek prepričava i bez dileme može se smatrati antologijskom.

Oglasi

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo gostovali smo Rumuniji i izgubili smo 3:0 uz zaista lošu utakmicu, a Sušić je poslije utakmice bio vidno razočaran i ljut zbog ponašanja na terenu.

"Bio ko da je igrao večeras isto bi bilo, nijedan igrač izuzev Hasagića koji je branio izuzetno dobro, ostale sve treba da bude sramota."

"Vjerovatno nisu svjesni koliko ne znaju, imamo običaj da pravimo od njih igrače, a nisu ni 'i' od igrača. To ću ja da im kažem."

"Mene nije strah da im to kažem i da li ću sutra biti ovdje. To me ne interesuje. Najgora stvar je kad misliš da nešto stvaraš, da si nešto stvorio i onda to zbog njihovog ponašanja sve padne u vodu", rekao je tada Sušić.

Za BiH su te junske večeri igrali Hasagić, Mujdža, Spahić, Mravac, Lulić, Rahimić, Pjanić, Misimović, Ibrčić, Medunjanin i Džeko, dok su s klupe ušli Štilić, Ibišević i Muslimović.

Zbog tog ubjedljivog poraza Bosna i Hercegovina je kvalifikacije završila na drugom mjestu iza Francuske i otišla je u baraž gdje je uspješniji bio Portugal.

Inače, te kvalifikacije su bile samo uvod za ono što slijedi jer je Sušić uspio stvoriti najjaču reprezetnaciju BiH u svojoj historiji te je u narednom kvalifikacionom ciklusu izboren direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Nažalost, sedam godina od učešća na smotri najboljih selekcija svijeta plasman u Brazil se više spominje kao "incident" ili "izuzetak", a ne uobičajna navika.

U međuvremnu su igrane kvalifikacije za dva evropska i dva svjetska prvenstva, a reprezentacija BiH nije otišla ni do baraža. 

Top Komentari

miki30
A svi ste ga pljuvali, od medija pa do navijača, svi redom.
41 3
Ade1
Vrati se Safete da prodisemo
21 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi