Engleski tragičar prekinuo šutnju i dao čvrsto obećanje naciji

Saka je danima šutio

Engleski tragičar prekinuo šutnju i dao čvrsto obećanje naciji

E. Škorić

Bukayo Saka bio je jedan od najviše kritikovanih igrača u selekciji Garetha Southgatea nakon finala Eura 2020.

Mladi nogometaš Arsenala vjerovatno nije ni sanjao da će doći u situaciju da on kao 18-godišnjak izvodi odlučujući penal za svoju zemlju na jednom velikom tamičenju kao što je Evropsko prvenstvo. Sakin penal odbranio je Donnarumma, pa je Italija na kraju osvojila trofej.

Danima nakon te teške tragedije Engleza na Wembleyju, Saka je odlučio javno da se oglasi.

"Nemam riječi kojima bih izrazio koliko sam razočaran konačnim rezultatom i svojim kaznenim udarcem. Vjerovao sam da ćemo pobijediti za vas", započeo je Saka svoje iskupljenje na društvenim mrežama.

"Žao mi je što se nogomet ove godine nije vratio kući, ali obećavam da ćemo se potruditi dati ovoj generaciji okus pobjede. Moja reakcija je sve rekla, patio sam i osjećao da sam uništio cijelu englesku naciju. Negativne emocije me neće slomiti ", nastavio je Saka.

Oglasi

Pogodilo ga je i to što su on i neki njegovi saigrači bili vrijeđani na rasnoj osnovi.

"Nema mjesta za rasizam i mržnju u nogometu, ali ni u bilo kojem drugom dijelu društva. Molim vas da izvještavate o vijestima takvog sadržaja i da reagirate. Ljubav uvijek pobjeđuje", zaključio je.

Englezi objavili na koji način je Southgate birao izvođače penala, čak su i igrači bili šokirani

Englezi već decenijama čekaju da dođu do tiule na velikom takmičenju, te su mnogi bili sigurni da će ovaj put uspjeti da dođu do samog kraja, ali se to ponovo nije desilo.

Engleska je poraz doživjela nakon penala u kojima su Italijani bili bolji. Tragičari su bili Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka koji su promašili penale.

Zbog toga su oni dobili velike kritike, a neki su ih čak vrijeđali na rasnoj osnovi što je zaista neprihvatljivo.

Oglasi

Međutim, na udaru kritika našao se i selektor Gareth Southgate koji je u posljednjoj minuti drugog produžetka u igru uveo Rashforda i Sancha kako bi oni izveli penale, ali su promašili.

Daily Mail objavio je danas da su došli do informacija na osnovu čega je Southgate izabrao da oni izvode penala jer je u ekipi bilo nešto iskusnijih igrača o njih.

Naime, ovaj engleski portal objavio je da su igrači Engleske vježbali penale još od septembra prošle godine, te da su na osnovu tih treninga na kraju Southgate i njegovi pomoćnici odlučili ko su najbolji izvođači penala.

Njegov pomoćnik Steve Holland je pomno pratio izvođenje penala na svakom okupljanju, a Saka je imao najbolji učinak od svih igrača u reprezentaciji Engleske i zbog toga ga je Southgate izabrao.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Saka je imao bolji postotak od Sterlinga i Grealisha koji nisu izveli penale, te je Southgate odlučio da vjeruje u mladog igrača Arsenala.

Kako je dodao Daily Mail igrači navodno nisu znali za takav sistem biranja, te su bili šokirani kada su vidjeli da je Saka izabran među pet izvođača penala. Southgate je vjerovao statistici s treninga, ali na kraju to nije bio dobar odabir.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi