Ah taj Chiellini: Prije penala je "prokleo" skoro pa duplo mlađeg Saku, pogledajte šta mu je uradio!

Italija na krovu Evrope

Ah taj Chiellini: Prije penala je "prokleo" skoro pa duplo mlađeg Saku, pogledajte šta mu je uradio!

A. Čaušević

U augustu 2019. godine Giorgio Chiellini je pokidao križne ligamente, a danas je među najboljim štoperima svijeta, iako ima 36 godina. 

Chiellini je odigrao vrhunsko Evropsko prvnestvo. Povrijedio se u grupnoj fazi, mnogi Italijani su strahovali da li će biti spreman za ključne utakmice, ali se uspio vratiti.

Sjajni štoper je bio zaista fantastičan u mečevima protiv Belgije, Španije i Engleske. Uspio je oduševiti i nekim svojim potezima u fazi odbrane.

Na kraju je postao tek drugi kapiten Italije koji diže Henri Delaunay nakon što su Azzurri u finalu boljim izvođenjem penala pobijedili Englesku.

Ključni penal za Tri lova je promašio 19-godišnji Bukayo Saka, tačnije njegov udarac je odbranio najbolji igrač turnira, Gianluigi Donnarumma.

Inače, prije penala Chiellini je "prokleo" Saku tako što je izgovorio poznatu riječ "Kiricocho", koja u Španiji služi kao urok jer je na sličan način već ranije golman Seville Bono urekao Erlinga Haalanda i on je promašio penal.

Oglasi

Ova "kletva" je nastala u Argentini prije 40-ak godina i nema neko specifično značenje. Radi se o nadimku jednog navijača Estudiantesa koji je donosio nesreću timu iz La Plate kada bi bio prisutan na treninzima.

Nakon toga je tadašnji trener Argentine Carlos Salvador Bilardo počeo koristiti tu riječ protiv protivnika. Isto je nastavio u Sevilli te je ovaj običaj prenio i na ostale igrače. Očigledno je da da termin "Kiricocho" postaje globalni trend.

Inače, Chielliniju je osvajanje Evropskog prvenstva najveći uspjeh u karijeri i nagrada za sve što je uradio. Dan nakon vinala govorio o detaljima prije utakmice. Otkrio je i to da su svi plakali kao mala djeca. Za sve je "kriv" također iskusni Salvatore Sirigu.

Oglasi

"Pustili smo poneku suzu, mi stariji, ali i mlađi. Zaslužili smo sve to. U ovim godinama ti ovo još više znači... Krajem maja smo govorili da je nešto magično i sve više je bilo tako."

"Danas nam je prije utakmice Sirigu napravio video svih naših roditelja i najdražih osoba. Rasplakali smo se..."

Chiellini je zajedno sa Leonardom Bonuccijem obilježio ovaj turnir fantastičnim izdanjima u posljednjoj liniji. Opravdali su status možda i najboljeg štoperskog para današnjice.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

"Svako u ekipi ima svoju ulogu i talente. Leonardo Bonucci i ja smo veoma različiti i pokušavamo iskoristiti svoje osobine. Volimo se, iskorištavamo svoju snagu. Tako je bilo i za sve igrače u cjelini. Tajna je da samo koristili snagu svakog od nas", otkrio je legendarni štoper.

Chiellini je trenutno bez kluba, ali očekuje se da vrlo brzo potpiše novi ugovor s Juventusom čiji je član od 2005. godine.

Top Komentari

King_Kenny
...g*vna zabarska i njihov antifudbal...u 2021. godini igraju isto kao i u 1968...sramota.
2 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi