Zvijezda Chelseaja zbog rasizma više ne želi dres Engleske: Odlučio je nastupati za drugu državu?
Foto - EPA

Callum Hudson-Odoi navodno je donio odluku

Zvijezda Chelseaja zbog rasizma više ne želi dres Engleske: Odlučio je nastupati za drugu državu?

Midhat Šljivak

Engleski fudbaleri Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka dobili su brojne rasističke uvrede nakon što su promašili penale u finalu Evropskog prvenstva protiv Italije.

Ovi fudbaleri su postali meta rasista na društvenim mrežama i dobili su brojne gnusne uvrede na račun njihove boje kože.

Zvijezda Chelseaja Callum Hudson-Odoi ne želi da se u budućnosti njemu eventualno dešavaju takve stvari i prema tvrdnjama afričkih medija, on je odlučio da više ne igra za Englesku i da prihvati poziv selekcije Gane.

Fudbalski savez Gane već mjesecima razgovara sa ofanzivcem Chelseaja o promjeni sportskog državljanstva. On još uvijek ima pravo nastupati za Ganu, a navodno je i donio takvu odluku nakon svega što se dešavalo sa njegovim kolegama iz reprezentacije Engleske.

Oglasi

Hudson-Odoi je za reprezentaciju Engleske odigrao tri utakmice. Ipak, FIFA pravila omogućavaju promjenu reprezentacije ako nije odigrao više od tri utakmice za drugu selekciju prije 21 godine.

Za promjenu sportskog državljanstva fudbaler Chelseaja morat će čekati do novembra naredne godine jer FIFA pravila nalažu da od posljednjeg nastupa za neku selekciju moraju proći tri godine.

Nema dileme da bi Gana u ovom fudbaleru mogla dobiti ogromno pojačanje, a vidjet ćemo hoće li se Hudson-Odoi zaista odreći dresa Engleske.

Hudson-Odoi: I Gana je moja zemlja...

Callum Hudson-Odoi je prije nekoliko mjeseci istakao kako i Ganu smatra svojom državom.

Njegov otac je iz ove afričke države emigrirao u Englesku i Hudson-Odoi zbog njega ima pravo nastupa za Crne zvijezde.

"Igrao sam za reprezentaciju Engleske u svim omladinskim kategorijama i uvijek sam to želio. Birao sam između Gane i Engleske, imao sam prave ljude oko sebe koji su me savjetovali i prihvatio sam poziv Engleske koju smatram svojom domovinom", rekao je Hudson-Odoi, ali spreman je da u budućnosti promijeni državljanstvo.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Rekao sam da je i Gana moj dom, tako da ćemo vidjeti. Nikad se ne zna", poručio je mladi fudbaler Chelseaja.

Mladi ofanzivac je rođen u Londonu i kompletnu karijeru je proveo u Chelseaju i igrao je za sve omladinske selekcije Engleske.

Top Komentari

makelele
Ovaj svakako nema mjesta u rep. Engleske. Nekvalitetan za englesku rep.
3 8
DamirS
Neka igra za BiH, nema uvreda na rasnoj, samo na nacionalnoj osnovi.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi