Salihoviću nije bilo lako u epskom meču Zmajeva: Srce je htjelo pući od tuge...

Prisjetio se 2014. godine

Salihoviću nije bilo lako u epskom meču Zmajeva: Srce je htjelo pući od tuge...

Nekadašnji bosanskohercegovački reprezentativac Sejad Salihović dao je intervjuu za zvaničnu stranicu Hoffenheima, čiji omladinski pogon ovih dana vodi. 

Salihović je jedna od legendi Hoffenheima pa se nakon završetka karijere odlučio ponovo priključiti klubu i raditi sa omladincima.

U intervjuu je govorio o svemu pomalo, a nama iz BiH svakako su najzanimljivija ona pitanja koja se tiču igranja za reprezentaciju.

Tako se popularni Sejo prisjetio Mundijala u Brazilu 2014. godine.

"Povrijedio sam se na pripremama, desetak dana prije Svjetskog prvenstva. Miralem Pjanić, koji je tada igrao za Romu, koristio je usluge klupskog fizioterapeuta koji mi je pomogao, ali nisam mogao istrčati sprint. U prvoj utakmici protiv Argentine u Marakani sjedio sam na klupi 90 minuta. Srce mi je puklo od tuge. Brazilski gledaoci bili su na našoj strani, to je bio sjajan osjećaj. Uspio sam odigrati 30 i 15 minuta protiv Nigerije i Irana. Naravno da sam debi na Mundijalu zamišljao drugačije, ali to je ipak bilo sjajno iskustvo".

Govorio je i o iskustvu igranja za naš državni tim.

"Igranje za reprezentaciju bilo je sjajno iskustvo, to me je približilo mojoj zemlji, mom jeziku i mojoj kulturi. Tamo sam vidio kakve stvari je donio rat. Shvatio sam koliko sam imao sreće što mi je fudbal omogućio ovakav život".

Da li se više osjeća kao Bosanac ili Nijemac?

"Osjećam se kao Bosanac, jer sam tamo proveo prve godine svog života, a moja porodica dolazi iz ove zemlje. Ali živim u Njemačkoj već 30 godina i usvojila sam mnoge njemačke karakteristike poput discipline i poštovanja. Drugi život dugujem Njemačkoj".

Od ostalih pitanja zanimljivo je bilo i ono o Ralfu Rangnicku. On ga je spomenuo nakon pitanja 'koji trener vas je najviše oblikovao'.

"Ralf Rangnick. Nije bilo lako s njim, svađali smo se po četiri puta sedmično. Ali, to me je ojačalo. Rangnick mi je pokazao razliku između čistog talenta i profesionalnog ponašanja. I uvek je bio iskren, to sam kod njega cijenio".

Također, govorio je i o tome da se pri dolasku u Hoffenheim zapitao 'šta ću ja ovdje?'

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Kad sam došao u Hoffenheim, zapitao sam se: Zašto sam završio ovdje? Ali brzo sam shvatio da je to ispravna odluka. Ja ionako nisam gradska osoba i više volim tišinu, posebno u starosti. Berlin je vrlo kompliciran grad, Hoffenheim mi je prijao…"

Salihović je inače za reprezentaciju BiH upisao 47 utakmica i postigao četiri gola.

Top Komentari

Sejo1979
Legenda nasa hvala ti za sve
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi