Samir Cerić pao na prvom ispitu
Bez ijednog konkretnog poteza do sada - Samir Cerić

Hoće li biznismen i filantrop iz Londona napustiti Grbavicu prije nego što je i posjeti?

Samir Cerić pao na prvom ispitu · Komentar

E. Haračić

Lijepa obećanja, trening centri jednaki onim u Dresdenu, "nekoliko Zlatnih lopti" u manje od deset godina, velike riječi koje slabo razumijemo mi koji nismo iz svijeta biznisa, te ostale poruke u koje bi skromni Bošnjanin trebao gledati kao u proviđenja naprednog poslovnog okruženja dalekog velegrada, za sada nisu pomogle FK Željezničaru da se pomakne iz teške situacije u kojoj se klub nalazi već barem godinu dana koliko su za navijače zatvorene kapije stadiona Grbavica.

Dašak optimizma koji je obasjao Plavu porodicu nakon sjednice Skupštine kluba na kojoj je izabrano novo rukovodstvo bio je kratkog daha, a ispostaviće se da je put od ideja za bolje sutra do realizacije duži nego što je izgledao preko Skypea. Sutra još nije stiglo, a danas na Grbavici nije ništa bolje, čak suprotno.

Za SportSport.ba predsjednik Željezničara nije želio komentarisati (ne)ispunjavanje datih obećanja uz objašnjenje da su u toku pregovori o saradnji sa jednim velikim evropskim klubom, pa je bolje sačekati dobre vijesti. Ipak, u drugim medijskim istupima, naglasio je da će rado napustiti poziciju ukoliko neko smatra da je on problem koji koči napredak Željezničara. Tako se čovjek koji je prije par mjeseci stigao kao rješenje postojećih problema, danas zadovoljio činjenicom da on ne bude problem.

Međutim, Željezničaru trebaju rješenja. I to hitno. A problema je sve više...

Nakon poraza od Tuzla City ostavke su podnijeli podpredsjednik kluba Jasmin Badžak, te predsjednik i podpredsjednik Skupštine Ermin Čengić i Haris Lulić. Odlazak Jasmina Badžaka, ukoliko na njegovo mjesto ne dođe adekvatna zamjena ili ukoliko iz Londona konačno ne stigne neka finansijska injekcija, pokazaće se kao izuzetno težak udarac jer je upravo Badžak onaj koji je krpio rupe u džepovima Plavih.

Njihov odlazak najveći je poraz Samira Cerića i njegovog tima, aktuelnog predsjednika koji je najavljen kao dobro uvezani biznismen i filantrop iz Londona, a koji od preuzimanja Željezničara do danas nije ispunio niti jedno obećanje dato navijačima. Sezona je počela, a Željezničar nema niti jednog novog sponzora, posebno ne generalnog ili zlatnog, a dodatno poražavajući je podatak da su Plavi na prsima u derbiju nosili logotip Garden Cityja, hotela čiji je vlasnik Jasmin Badžak koji je jučer napustio klub.

Oglasi

Novi predsjednik obećao je i rješenje pitanja zaostalih plata, a ako je vjerovati igračima, od njegovog dolaska prije dva mjeseca isplaćene su dvije plate, ali ne doznakom iz inostranstva koja bi ohrabrila sve one koji su u isčekivanju, već kroz sredstva prikupljena od domaćih zaljubljenika u plavu boji zahvaljujući kojim su i ranije premoštavani najteži periodi. Logotip na dresu u derbiju pripao je Badžaku, pa bi se moglo zaključiti da je on i najviše "potegao", te da se zbog toga i najviše razočarao.

Cerić je dao i nekoliko mnogo manjih i jednostavnijih obećanja ali i na tom testu je pao. Jedno od njih je da će u što skorijem roku "sa svojim timom" posjetiti Sarajevo i prisustvovati derbiju. Kasnije je nedolazak objašnjen otežanim putovanjima u uslovima korone. Istovremeno, predsjednik gradskog rivala sa Koševa, također sa adresom u inostranstvu, neometano je stigao iz Praga i prisustvovao sjednici UO FK Sarajevo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Oni koji su ostali na Grbavici i dalje vjeruju da bolja vremena dolaze. Navodno su pregovori oko generalnog sponzorstva sa jednom velikom kladionicom u Srbiji u jeku. Govori se i o razgovorima sa jednim velikim evropskim klubom o saradnji među omladinskim pogonima koja bi Željezničar trebala lansirati među evropsku elitu. Obećanja su tu da ih ljudi od integriteta ispune i ne treba isključiti opciju da će aktuelni predsjednik sa svojim timom internacionalnih eksperata Željezničaru donijeti bolje sutra, ako već nije uspio barem popraviti atmosferu danas.

A kakva je atmosfera danas, najbolje govori podatak da po povratku iz Tuzle ekipa nije imala ni zajedničku večeru.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

redbull
Ubleha kao i aydin olgun, samo da se zelji ne desi scenario Čelika.
49 5
WOLF20
Ma ja ba sad je on kriv, zasto ne napisete da je Amar najodgovorniji za trenutno. Jucer je Badzak sam rekao da su ga igraci i Amar razocarali.
37 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi