Samir Muratović, eine große specialist
Muratović u duelu s Jonom Arneom Riiseom 2004: Dobrotom, predanošću i poštenjem postigao u karijeri nešto što mnogo talentovaniji od njega nisu

Priča o potcijenjenom majstoru

Samir Muratović, eine große specialist · Kolumna

Čekale su nas tri ulaznice za gradski derbi. Igrali su Sturm Graz i GAK.  Dva njegova kluba, jedan tadašnji, drugi bivši.

Krenulo se na utakmicu između Wolfsburga i Manchester Uniteda, bila je zima 2009. ali proljeće u karijeri Edina Džeke. Trebalo je o njemu i već provjerenom majstoru Zvjezdanu Misimoviću uraditi priču iz prve ruke. Bard novinarstva, tada svima mio i drag Arsen Novalija negdje oko  Maglaja shvatio je da nije učinio jedino što je morao. Grubom "tehničkom omaškom" zaboravio je - pasoš!?

Dvojici njegovih saputnika/sapatnika ništa nije bilo jasno i nisu mogli da progovore. Čovjek koji je obišao pola svijeta, pregledao sijaset antologijskih utakmica, prisustvavao "Bogu ocu" baš sad je, eto, zaboravio pasoš.

U suštini, ne bi se ni krenulo dan ranije, u zoru, da Murat nije igrao. Gledat ćemo gradski derbi Graza, napraviti još jednu priču i nastaviti ujutro k Vučjem i gradu Volkswagena. Ovako, voziš se sat i pol do Maglaja, pa isto toliko nazad, pa sat i pol opet do Maglaja... Nakon četiri i po sata putešestvije, a da mrdnuli nismo, bilo je jasno da ne možemo stići na utakmicu.

Jedan od dvojice, što fudbal voli više no išta bio je zagledan u jednu tačku. Nije on Arsenove sreće pa da ga zapadne da gleda finale Lige evropskih prvaka Milan - Liverpool u Istanbulu (3:3), tekmu poslije koje više ništa ne morate gledati. Krojili smo svi zajedno razne racionalizacije: Daj Bože da je minus 11... Ma samo nek završi 0:0...

Bilo je i minus 11 i 0:0.

"Pa, ja. I bolje što smo do Maglaja putovali četiri i po sata, ko bi gledao tu muku u Grazu..."

Samir Muratović, promrzao, sam od sebe je došao ujutro da nas posjeti. Gazda hotela u kojem smo smješteni, Bosanac, besjedi o kakvoj se legendi u Grazu radi, ali prvo priča o Švabi Osimu. Predivnu i najutentičniju priču. Iz duše i prve ruke.

"Znate kakav je to čovjek? Dođe vrlo često kod nas, atmosfera je ovdje opuštena. Kad dođe obično bude neraspoložen, ali okupi se uvijek društvo, a onda nakon pola litre viskija Švabo postaje druželjubiviji. Kad se dva litra sliste, to je tek poezija. Ne postoji čovjek na svijetu koji je sve trezveniji i trezveniji, mudriji, jasniji, oštroumniji i elokventniji što se više popije. Sat vremena ga slušaš, upijaš, automatski postaješ pametniji. Lijepo ti. Švabo je nenadmašan, istinska legenda. U ovome gradu će ga pamtiti vječno", priča vlasnik koji apsolutno nema nikakav razlog da laže i kalkulira.

Sjedi Murat i potvrđuje. Nije on od velikih riječi, ali dovoljno je da mu pogledaš nasmijano lice i shvatiš da jest to tako.

Samir Muratović ako nije "premijerligaški MVP" fudbaler svih dosadašnjih vremena, jeste jedan od najboljih koji je ovdje karijeru počeo i ostavio nekog traga. Tamo pak gdje je otišao bio je cijenjen poštovan i trajao je dugo. Austrijanci ga smatraju legendom fudbala u Grazu.

Samir Muratović je nanametljiv, bezobrazno skoman i plemenit čovjek da bi bio popularan. A gdje god je igrao bio je neprocjenjivo bitan. S prvim godinama poraća samo je Nermin Vazda pored Samira u Želji ličio na centarfora s pedigreom. Premda je Murat uvijek sebe stavljao u podređeni položaj u odnosu na tim.

Imao je sve. Snagu, inteligenciju, smisao za kombinatoriku, njuh vrhunskog napadača. Samo godinu i po u Želji bilo je dovoljno da se svi uvjere koliko odskače. Nezvanični statistički podaci govore da je odigrao 53 utakmice i zabio 36 golova. Za to vrijeme osvojio je duplu krunu 2001.
i Kup sezonu ranije.

Muratović se nije naigrao u Kemniceru, ali u Saturnu iz Ramenskoje nije bio loš dvije godine. Ipak, karijeru su mu obilježili prvo GAK, a potom Sturm.

O Muratoviću i njegovoj igračkoj zahvalnosti, o istinskom fudbalskom majstorstvu, najviše govore posljednje godine njegove karijere i jedna od stvari na kojoj se Ćiri Blaževiću mora odati priznanje.

Trener s kojim je započeo progres fudbalske reprezentacije, čovjek koji je svojom karizmom izazvao pomamu kakva dotad nije vladala, poslušao je, svjesno ili ne, savjet Švabe Osima. Samir Muratović vrhunski je fudbaler. Može biti i zadnji vezni.

Tako je zaboravljeni čovjek, što vrhunski ofanzivac bijaše završio kao sveprisutni, neumorni zadnji vezni. U paru s Elvirom Rahimićem činio je polovinu ozbiljne reprezentacije i na utakmicama stizao sve živo. Kad se oprostio Samir još malo je igrao Elvir, a poslije Elvira više nikad nismo ni bili tako ozbiljan tim.

Samir Muratović, plemeniti je čovjek koji možda nije bio fudbalski virtuoz, ali će za njega Austrijanac reći da je "eine große specialist" - jedan veliki stručnjak. Ljudina, ljudeskara.

Šta je sve napravio?

Nakon solidne dvije sezone u Rusiji, Muratović je svoj drugi dom pronašao u Grazu. Potpisao je 2003. za GAK i postao s ovim klubom i prvak i pobjednik Kupa, odmah naredne sezone. Bio je također član tima u legendarnom dvomeču protiv Liverpoola u play-offu Lige evropskih prvaka 2004. Redsi su slavili u Grazu 2:0, a Tokić je zabio fenomenalan suhi list za trijumf na Enfieldu od nedovoljnih 1:0. Tada je Samir odigrao 21 minut.

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Kada je GAK ispao 2007. Muratović je promijenio klub, ali ne i grad. U dresu Sturma 165 puta je istrčao a teren, postigao 34 gola i ubilježio 40 asistencija. Kao i u GAK-u, uspio je osvojiti i prvenstvo i Kup. Muratović je asistirao Klemenu Lavricu u pobjedi od 1:0 u finalu na Klagenfurtskom stadionu Wörthesee protiv Wiener Neustadta. Osim toga, 2009. i 2011. igrao je grupnu fazu UEFA Evropske lige.

U dresu reprezentacije, u stilu Luce Tonija ili Antonia di Natalea, najviše je dao od 2008. pod vodstvom Ćire Blaževića. Za razliku od pomenutih nije bio napadač, već neumorna radilica, čovjek koji je kreativcima čuvao leđa. Odigrao je ukupno 24 utakmice.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi