"Znamo svi gdje Ibišević može dati najviše"

Bivši reprezentativci za SportSport.ba

"Znamo svi gdje Ibišević može dati najviše"

Utakmica sa Belgijom se približava, selektora je u BiH mnoštvo, no samo jedan odlučuje o svemu. U anketi među bivšim fudbalskim reprezentativcima, a danas više-manje uspješnim trenerima, Mirza Varešanović, Zlatan Bajramović, Samir Muratović i Adnan Čustović iznijeli su svoje mišljenje o predstojećoj utakmici "biti ili ne biti". 

Za četiri nekadašnja asa spremili smo po četiri pitanja:

1. Da ste selektor u ovome trenutku, šta bi vam bilo najbitnije u pripremi utakmice s Belgijom?

2. Da su jači to znamo, no jači ne pobjeđuje uvijek. U čemu bi mogla biti naša šansa?

3. Kako bi formacijski izgledala vaša postava i koliki je hendikep ili što neće biti Miralema Pjanića?

4. Kad bi mogli birati, kojeg bi belgijskog igrača, na osnovu njegovih karakteristika i utjecaja na igru, izabrali u svoj tim?

Zlatan Bajramović

1. Ja ne bih želio da sam selektor, jer kod nas je trenutno jedno dva miliona selektora. Svi sve znaju i oni bi kao bolje uradili. To je nevjerovatno. Treba pustiti istinskog selektora, Baždarevića da u miru pripremi igrače, a oni će ne sumnjam dati maksimum svojih mogućnosti.

2. Naša šansa mogla bi biti u snažnom kolektivu, čvršćoj i igri na ivici dozvoljene od samog starta. Belgija je u takvoj poziciji da se na taj način može utjecati na njihovu volju. Ako nju spustimo sa 100 na 95 posto, imamo šanse.

3. Ponavljam, ne bih oko formacije i sistema igre. Da ne bude da pametujem i dijelim savjete, a nisam u takvoj poziciji. Što se Miralema tiče, gdje neće faliti takav jedan igrač. Kao da ih mi eto imamo puno. On je igrač svjetske klase, ali ponovo smatram da je ovdje presudan kolektiv i da svi ginu jedni za druge.

4. Izabrao bih one koji su u najboljoj formi. A to su sada Lukaku i Mertens. Nadam se da neće biti potrebe da oni igraju, jer kada si u formi i imaš samopouzdanja, sve ti ide kao od šale. Bilo bi dobro da ne igraju, mada kada izostaviš njihov čitav prvi tim i drugi tim im je najbolji.

Mirza Varešanović

1. Teško je govoriti iz pozicije kada niste unutra. Selektor Baždarević najbolje zna kakva je situacija i atmosfera među igračima, ali generalno budući da moramo pobijediti, po meni najznačnije je psihološki pripremiti igrače, uliti im što više samopouzdanja.

2. U čvrstoj odbrani i bljesku Edina Džeke. Ne bismo smjeli Belgijancima dati prostora da nam stvaraju prilike, a gore u napadu imamo istinsku klasu.

3. Meša je dosad igrao u formaciji 4-4-2, međutim meni uvijek bude žao Vedada Ibiševića, jer to nije klasična formacija sa dva špica. Vedad je kod nas povučen, a svi znamo gdje je on najopasniji. Igrao bih ovoga puta s jednim napadačem i gustim veznim redom s radnicima i trkačima, jer Belgiji ne smijemo ostaviti milimetar prostora.

4. Igrač kojeg ja najviše volim nije u reprezentaciji. Radja Naingollan! Prosto ne mogu da vjerujem da nema mjesta za njega. po meni on je među tri najbolja svjetska igrača na toj poziciji.

Samir Muratović

1. Mislim da je Mehmed Baždarević jako dobro skautirao ovu po imenima, uz Argentinu, najsnažniju reprezentaciju na svijetu. Ubijeđen sam da neće igrati u najjačem sastavu, ali to je mač s dvije oštrice, pa bih na tome poradio.

2. Moramo biti izuzetno strpljivi, ne dozvoliti da primimo gol, a da ćemo imati svoje prilike to je sigurno. Samo morali bi ih iskoristiti. Ne treba dakle ni srljati niti precijeniti protivnika. Igrači trebaju biti hladne glave, odigrati normalnu utakmicu. Također, momenat Grbavice kao stadiona na kojem nismo do sada igrali, mogao bi biti prednost, posebno za Edina Džeku.

3. Teško je iz ove perspektive određivati. Kada imaš Džeku i Ibiševića grehota je jednog od njih ostaviti na klupi, ali opet selektor najbolje zna. Sigurno ne bih mnogo ekperimentisao u ovakvoj utakmici. Znam koliko Meša želi pobjedu, platio bi za nju tako da vjerujem da će izvesti one koji su u tom trenutku najbolje rješenje.

4. Tri igrača su iz svjetske klase, Hazard, de Bruyne i Lukaku. Ova potonja dvojica mislim da neće igrati, a Hazard ako bude istrčao on će odigrati jednu ležernu utakmicu.

Adnan Čustović

1. Da iskren budem, potrebno je širiti optimizam među igračima. Realno i objektivno radi se o ekipi svjetskih velemajstora. Kada pogledaš roster lako ti je da shvatiš gdje su oni, a gdje mi.

2. Trebalo bi se postaviti u zavisnosti od formacije koju će oni igrati, no da li će to biti 4-3-3 ili 3-5-2, ja ne vidim drugog načina da ih ugrozimo osim preko bokova. Neophodno je napraviti jedan blok ispred našeg gola, odigrati maksimalno disciplinovano i organizovano, a onda kroz neki kontranapad pokušati doći do gola.

3. Sigurno bi to bio gust vezni red i jedan napadač. Uz neophodnu brzu tranziciju bočnih igrača.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

4. Teško je razmišljati na taj način jer svaki igrač ima neki svoj kvalitet. U zavisnosti od sistema igre i deficitarne pozicije odabrao bih već nekoga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti