Bivši prvak i ponos grada ispao, a da bol bude veća - svoje mjesto prepušta gradskom rivalu

Najtužniji dan u historiji kluba

Bivši prvak i ponos grada ispao, a da bol bude veća - svoje mjesto prepušta gradskom rivalu

E. Škorić

Sampdoria je nakon poraza od Udinesea matematički ispala u Seriju B, iako navijači kluba strahuju da ih ovog ljeta čeka još gore.

Sampa se mučila tokom cijele sezone, na kraju je osuđena na propast i ispadanje iz Serije A četiri kola prije kraja.

Tužan je to neuspjeh za klub koji je osvojio Scudetto u sezoni 1990/1991. sa velikanima među kojima su bili Gianluca Vialli, Roberto Mancini, Attilio Lombardo, Pietro Vierchowod i legendarni trener Vujadin Boškov.

Đenovljanski klub je također osvojio u prošlosti četiri Kupa, jedan Superkup Italije, Kup pobjednika kupova 1990. i stigao do finala Evropskog kupa 1992. godine.

Uzastopno su bili u prvoj ligi od 2012/13., ali su posljednjih godina sve više koketirali s ispadanjem, da bi na kraju ove sezone definitivno ispali u Seriju B, a interesantno da u viši rang, odnosno Seriju A, ulazi njihov gradski rival Genoa.

To se također poklopilo s ozbiljnim financijskim problemima izvan terena, zbog kojih je predsjednik Massimo Ferrero odstupio, ali je ostao većinski dioničar.

Oglasi

Ferrero je spriječio pokušaje upravnog odbora da proda klub, a među navijačima postoje iskreni strahovi da će Sampdoria ovog ljeta biti bankrotirana. To bi značilo da sljedeće sezone ne počinju iz Serije B, nego iz Serije D, četvrtog ranga nogometa u državi.

Da tragedija bude veća, ispadanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je njihov ljuti rival Genoa osigurao promociju natrag u Seriju A, samo godinu dana nakon ispadanja.

Legenda kluba Fabio Quagliarela izvinjavao se navijačima i najavio skori povratak u elitu, dok su pojedini zaplakali dok su čekali kraj utakmice...

Sampa je danas sa 2:0 poražena u Udinama, a golove za domaće postigli su Pereyra i Masina. Tim je zakovan za dno tabele sa samo 17 bodova, što znači da ima nedostižnih 13 bodova zaostatka za 17-plasiranom Veronom.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U strahu od ispadanja je i Cremonese koji je 19. sa 24 boda, dok je Spezia 18. sa 27 bodova. Izvan opasne zone su Verona sa 3 i Lecce sa 31 bodom. Do kraja imaju da se odigraju još četiri kola, pa Spezia svakako ima nade, a malo i Cremonese.

Upravo je u direktnom okršaju ovih timova danas Cremonese slavio protiv Spezije sa 2:0, dok je ranije Empoli sa 2:1 pobijedio Salernitanu, a od 20:45h igraju Sassuolo i Bologna, no tu nema rezultatskog značaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi