Fudbal i vjera mogu zajedno: Fudbaler TOŠK-a je na pravom putu da postane hafiz

Lijepa priča iz Prve lige FBiH

Fudbal i vjera mogu zajedno: Fudbaler TOŠK-a je na pravom putu da postane hafiz

A. Čaušević

Lijepa i pozitivna priča stiže nam iz Prve lige FBiH. Glavni akter je Sanin Klarić, rođeni Mostarac koji nastupa za TOŠK iz Tešnja. 

Klarić je inače religiozan dečko, duboko je posvećen svojim vjerskim uvjerenjima,  sada je na pravom putu da postane hafiz, odnosno osoba koja zna napamet cijeli Kur'an (sveta knjiga kod muslimana).

Ofanzivac je nedavno proučio napamet posljednje ajete i preostalo mu je da položi ispit pred Komisijom nakon čega će i zvanično steći titulu hafiza.

"Dragi naši donatori, pratitelji i svi koji pomažete naš rad od samog početka, velika nam je čast, zadovoljstvo i sreća što danas, hvala Allahu, imamo priliku podijeliti s vama jako radosnu vijest. Sretni smo jer su naš i vaš trud i zalaganje, na putu stipendiranja i podrške učenicima koji uče hifz, počeli davati svoje plodove.

Dobili smo vijest da je, naš kandidat iz Mostara, Sanin Klarić proučio napamet posljednje ajete Kur’ana. Hvala Allahu koji nas je počastio i obradovao ovom lijepom viješću. Ovom prilikom prenosimo našu neizmjernu radost na sve one koji učestvuju u projektu stipendiranja budućih hafiza Kur’ana! Sanin je primjer uspješnog momka koji je spojio sport i vjeru, učenje Kur’ana napamet.

Iskrene čestitke našem kandidatu, njegovoj porodici i muhaffizima, na ustrajnosti i dostignutom cilju.

Oglasi

Našem kandidatu sada predstoji priprema za polaganje i izlazak pred Komisiju Rijaseta IZ-e u BiH. Molimo Allaha da Saninu podari sabura i ustrajnosti u procesu pripreme", saopštili su iz organizacije Stipendiranje budućih studenata.

"Vjera treba biti svakom na prvom mjestu jer od toga zavisi naša sreća. Ostalo će se posložiti. Hafiz sam odlučio postati kad sam upoznao prvog prijatelja hafiza, u tom momentu mi je sve nekako bilo nemoguće, ali eto stvorila se neka volja i motivacija pa sam krenuo s laganim učenjem", rekao je Klarić za SportSport.ba.

"Naučio sam napamet Kur'an i mogu reći da nije bilo teško, olakšsa s vremenom isto kao s treningom, što više treniraš to si spremniji tako je i s učenjem hifza. Što si više u tome, odmah je lakše i najvažnije je da se ponavlja. Kada se u pripremama dobro spremite, onda to održavate tokom sezone. Ako preskočite jedan ili dva treninga odmah se osjeća pad forme."

Otkrio nam je kako je uspjevao učiti Kur'an napamet, a istovremeno trenirati i igrati fudbal. Najviše vremena je iskoristio za učenje kada je imao tešku povredu koljena.

"Trening mi potroši dva do tri sata dnevno, potrebno je odricanja, izbaciti neka druženja koja nisu potrebna. Treba izdvojiti vrijeme za Kur'an i mislim da svaki čovjek. Trebalo mi je oko tri godine, najviše sam učio kada sam se povrijedio i operisao koljeno. Za nekih sedam mjeseci sam uspio naučiti 200 stranica. Kada je počela sezona nisam toliko učio, ali hvala Bogu uspio sam naučiti sve i privesti kraju", završio je Mostarac. 

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Klarić je ove sezone bio poprilično standaradan u dresu TOŠK, do sada je nastupio na 23 utakmice uz tri gola i dvije asistencije te je pravi primjer da vjera i fudbal ipak mogu zajedno.

Inače, prve fudbalske korake je napravio u omladinskoj školi Zrinjskog, bio je član i kadetskih i juniorskih selekcija Sarajeva. Nastupao je i za prve timove Igmana i Čelika, a član TOŠK-a je od prošle godine.

Promo

Top Komentari

kobe24
Svaka čast, da te Allah nagradi! Fin i pristojan momak.
30 0
Eduard
Bravo momak
22 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi